Site icon

FOTO. Revolta muncitorilor brașoveni din 1987, marcată în prezența a trei candidați la alegerile prezidențiale

Dacă anii trecuți, la ceremonia prin care au fost omagiați participanții la Revolta Anticomunistă de la Brașov din 15 Noiembrie 1987 de la Troița de la „Județean” participau puțini oficiali, anul acesta situația a fost diferită. La eveniment, ce s-a desfășurat vineri dimineața, au participat trei candidați pentru funcția de președinte al României: Nicolae Ciucă (PNL) – care a venit în calitate de președinte al Senatului României, Elena Lasconi (USR) și Ludovic Orban (Forța dreptei). Cei trei au depus coroane de flori la troiță, alături de mulți alți oficiali care au ținut în acest an să participe la ceremonie.

De asemenea, dintre oficiali, la ceremonie, au participat, printre alții, prefectul Brașovului – Cătălin Văsii, ministrul Dezvoltării – Adrian Veștea, președintele interimar al Consiliului Județean Brașov – Șerban Todorică, primarul Brașovului – George Scripcaru.

Momentul 15 noiembrie 1987 a fost marcat printr-un ceremonial religios la troița ridicată pe locul în care protestatarii din 15 Noiembrie 1987 au cântat imnul revoluției de la 1848, „Deșteaptă-te, române!”, aflată vizavi de Spitalul Județean.

De asemenea, istoricul Marius Oprea, a adus o troiță în care se regăsesc oseminte ale martirilor din lagărele de la Salcia și Periprava și cuie ale cutiilor în care erau aceștia înmormântați, un dar simbolic pentru a sublinia importanța curajului celor care au ieșit în stradă în 15 Noiembrie 1987.

Literele de pe Tâmpa și sediul Primăriei Brașov, iluminate în culorile tricolorului

Pe de altă parte, pentru a sublinia importanța acestui moment pentru istoria României și a luptei anticomuniste, municipalitatea brașoveană a anunțat că vineri, 15 noiembrie, literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei vor fi iluminate în culorile tricolorului.

Seria de evenimente continuă, cu a 35 ediție a Crosului popular „15 Noiembrie 1987“, care va avea loc mâine, 16 noiembrie, pe traseul parcurs de către manifestanții Revoltei de la Brașov. Până pe 3 decembrie, la monumentul dedicat novembriștilor va fi prezentă și expoziția dedicată acelor momente, 16 panouri care reflectă zilele de arestare, cu documente de la Securitate, tehnicile de ascultare ale Securității de dinainte de anii ’90, documente din arhiva Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității, intervenția în forță a Miliției în ziua de 15 noiembrie 1987 sau reacțiile din presa internațională a vremii.

Exit mobile version