Primăria Brașov a reluat demersurile pentru construirea pasajului hobanat de la Gara Brașov, un proiect la care administrația Coliban a renunțat, după așa-zisă dezbatere online. Astfel, în ședința de plen a Consiliului Local Brașov, aleșii locali urmează să voteze indicatorii tehnico-economici aferenți investiției. Aceștia arata însă o valoare imensă a investiției, mai mare decât una într-un spital nou, atât de discutat în ultimii ani.
Conform proiectului de hotărâre, pasajul hobanat (ce include și un pasaj pe Bulevardul Gării, care să preia traficul rutier pe axa Gării – Făget) este estimat la suma totală de 519.513.103 lei inclusiv TVA. În același document se arată că durata de realizare a obiectivului este de 36 luni din care 11 luni proiectare si 25 luni execuție a lucrărilor.
Din această sumă, 315.236.710 lei inclusiv TVA este costul lucrărilor propriu-zise.
Proiectul prevede realizarea unui pasaj hobanat în zona Gării, peste liniile de cale ferată și rampe de acces și pasaj inferior pe B-dul Gării, în lungime totală de 1.698,81 m.
Proiectarea și construirea noului Spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie: 438.624.169 lei
Comparativ, proiectarea și construirea noului Spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, va costa 438.624.169 lei, cu tot cu TVA. Suma a fost comunicată luni de Primăria Brașov, când a anunțat că a fost stabilit câștigătorul licitației pentru această investiție.
Mai exact, în urma procedurii de atribuire, a fost declarată câștigătoare oferta depusă de asocierea dintre Ubitech Construcții SRL (lider), Conim Partners, Mithras Build, Leviatan Design, Copraag Entrepreneur, la care se adaugă următorii subcontractanți: Lagan Aviation&Infrastructure Limited – terț și subcontractant, Focus Security Sistems – subcontractant, EMGaz Construct S.R.L.-subcontractant, Hospital Technical Solutions – terț și subcontractant.
Spitalul va avea un număr 279 de paturi, din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă și 22 pentru structura de spitalizare de zi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.
Spitalul va fi împărțit pe următoarele specialități medicale: două secții de pneumologie pentru adulți; o secție pneumologie pentru copii; o secție clinică de boli infecțioase pentru adulți; o secție de boli infecțioase pentru copii; un compartiment HIV/SIDA adulți; un compartiment îngrijiri paliative; un compartiment de recuperare medicală respiratorie; un compartiment de cardiologie; un compartiment de chirurgie toracică; o secție de anestezie și terapie intensivă.
Lucrările la spital vor fi finanțate de Ministerul Sănătății, dintr-un împrumut obținut de la Banca Europeană de Investiții.