Site icon

Primăria Brașov, interesată să continue proiectul Spitalului Regional în parteneriat cu BERD. Va avea Brașovul un spital de urgență cu aproape 1.000 de paturi?

După patru ani în care au stagnat, demersurile pentru construirea noului Spital Clinic Regional de Urgență Brașov printr-un parteneriat public-privat au fost reluate. Astfel, în 11 decembrie, primarul Brașovului și reprezentanții Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au avut o discuție privind acest proiect.

„Am hotărât împreună cu d-na Venera Vlad ca în următoarea perioadă să avem o serie de discuții pentru identificarea de soluții de cofinanțare a proiectului, iar cel târziu din februarie să reluăm acest parteneriat. Avem indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate aprobate încă din 2021, va trebui să actualizăm aceste documente, și mă bucur că BERD-ul s-a angajat să sprijine financiar și această procedură. Voi avea, în perioada următoare, o discuție cu doamna comisar european Roxana Mânzatu pentru a vedea dacă există variante de cofinanțare a construirii acestui spital cu fonduri europene nerambursabile. De asemenea, vom discuta și la nivelul viitorului Guvern pentru a primi sprijinul în vederea realizării acestui proiect major”, a declarat primarul Brașovului.

La rândul ei, Venera Vlad a spus că BERD este interesată, în continuare, de reluarea proiectului sub forma unui parteneriat public-privat, mai ales că există aprobată o finanțare nerambursabilă din partea băncii pentru realizarea documentației necesare. Prin acest parteneriat (public-privat) se va finanța și construi spitalul regional. Precizăm că, în cadrul contractului de finanțare nerambursabilă cu BERD, s-au realizat și studiile de prefezabilitate și fezabilitate, ultimul aprobat de Consiliul Local în 2021.

Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local, viitorul spital va avea 31 secții, 77 de specialități, 26 săli de operații, 972 de paturi – din care 916 pentru spitalizarea de zi și 56 pentru spitalizarea de zi, o capacitate de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, precum și cele mai noi aparate și echipamente medicale din România. Valoarea totală a proiectului este estimată la 2.817.432.000 lei, inclusiv TVA.

Capacitatea prevăzută prin acest Studiu de fezabilitate este diferită de cea aprobată în anul 2018 de Ministerul Sănătății. La momentul respectiv, ministerul a aprobat 849 paturi pentru spitalizare continuă și 64 pentru spitalizare de zi. De atunci nu a fost aprobată de minister o altă structură a unității sanitare.

Exit mobile version