Nemulțumiți că sunt „Cenușăresele” sistemului bugetar, angajații din mai multe muzee din România au fost miercuri, de Ziua Culturii Naționale, în grevă japoneză. Din Brașov, la protest au participat angajații Muzeului „Casa Mureșenilor” și cei ai Muzeului Județean de Istorie, care nu au întrerupt activitatea, ci au purtat banderole albe, prin care au ținut să atragă atenția asupra numeroaselor probleme din cultură.
De altfel, protestatarii au și o listă de revendicări:
- Alocarea unui procent de 1% din PIB pentru Cultură, bani ce ar urma să fie utilizați, printre altele, pentru cheltuielile aferente protejării patrimoniului cultural, dar și pentru cheltuielile salariale;
- Egalizarea salariilor din muzee și biblioteci din grila omonimă din familia ocupațională „Cultură”;
- Acordarea unui spor salarial pentru munca depusă în weekend și în zilele de sărbători legale, precum și plata orelor suplimentare;
- Deblocarea posturilor vacante, pentru desfășurarea corespunzătoare a activităților.
Angajații din muzee spun că vor urma discuții cu autoritățile județene, dar și cu cele centrale, iar dacă revendicările nu vor fi soluționate, s-ar putea ajunge la grevă generală.
Salariații de la Muzeul „Casa Mureșenilor” spun că unii dintre colegii lor au și salarii de 2.300 de lei, pe când în alte instituții, același post este plătit cu aproximativ 4.000 de lei. De asemenea, ei spun că în ultimii ani au beneficiat de o majorare de salarii nesemnificative, cu 5%, acordată anul trecut. Cât despre sporuri, ei spun că nu ai beneficiat de astfel de stimulente pentru orele suplimentare sau pentru munca prestată în zilele libere legale.