Site icon

S-a încheiat „era Halep”. Simona și-a anunțat retragerea din tenis la Transylvania Open de la Cluj: „Trebuia să mă retrag de pe teren”

Simona Halep (33 de ani, 868 WTA) a fost învinsă marți seara de italianca Lucia Bronzetti (26 de ani, 66 WTA), scor 1-6, 1-6, în primul tur de la Transylvania Open. La final, dubla campioană de Grand Slam a transmis că a fost ultimul meci la Cluj-Napoca. A revenit în conferință și a anunțat retragerea din tenis, relatează GSP.

„Sunt o persoană împlinită. Nici nu visam să obțin asta. Familia mea a fost din prima clipă aproape de mine. Fără ei n-aș fi putut să fiu ce sunt astăzi. Îi iubesc și le mulțumesc că mă susțin în orice decizie aș lua și am luat. Iau decizia cu sufletul împăcat. Corpul meu nu mai duce așa mult pentru a ajunge acolo unde am mai fost. Știu ce înseamnă. De aceea am vrut să vin astăzi la Cluj să joc în fața dumneavoastră și să îmi iau la revedere pe terenul de tenis! Cine știe dacă mă voi mai întoarce (…) Nu m-am antrenat prea mult în ultima perioadă, dar trebuia să mă retrag de pe teren. Nu puteam să o fac din canapea”, a declarat Simona Halep.

O carieră impresionantă

Prima victorie semnificativă a fost în 2008, cu o semifinală la juniori la Australian Open, urmată în luna mai a aceluiași an de câștigarea a două turnee de junioare: ITF de 10.000 de la București și turneul Trofeo Bonfiglio. Cu 4 luni înainte de majorat, Simona urca pe cea mai înaltă treaptă a clasamentului mondial rezervat sportivilor până în 18 ani la Roland Garros-ul dedicat juniorilor.

A urmat o creștere constantă la senioare. Anul 2010 i-a adus prima mare performanță într-un turneu WTA, la Marbella, în Spania. Venită din calificări, Halep a ajuns până în sferturile de finală, trecând printre altele de Iveta Benešová, (a 70-a jucătoare a lumii) și de Sorana Cîrstea, (locul 36 mondial la acel moment). A urmat apoi și prima finală a carierei într-un turneu WTA, la Fès, în Maroc.

Imediat după semifinala turneului ITF de la Biarritz din iulie 2010, Simona Halep se număra printre cele mai bune 100 de tenismene ale lumii. Numele Simonei Halep s-a regăsit pentru prima dată în lista celor mai bune 50 de sportive ale lumii la finalul lui 2012, iar un an mai târziu, în august 2013, Simona intră în top 20.

Prestigiosul top 10 este atins de Simona în ianuarie 2014, dupa primul sfert de finală în turneul de Grand Slam Australian Open.

Simona a câștigat de-a lungul carierei alte 24 de turnee WTA la simplu (șase în 2013, două în 2014, trei în 2015, trei în 2016, unul în 2017, trei în 2018, unul în 2019, trei în 2020 și două în 2022), dintre care cele mai importante sunt cele două titluri de Grand Slam – Roland Garros în 2018 și Wimbledon în 2019 – și turneele Premier Mandatory de la Indian Wells și Madrid.

Simona Halep a ocupat prima poziție în clasamentul mondial WTA, în două rânduri, între 2017 și 2019. A ocupat această poziție timp de 64 de săptămâni, fiind din acest punct de vedere a zecea din istoria tenisului în clasamentul longevității ca lider al circuitului. 

Cariera Simonei, încheiată „de facto” în anul 2022

În octombrie 2022, a fost anunțat că Halep a fost testată pozitiv pentru substanța interzisă roxadustat la US Open din 2022. Ulterior s-a anunțat că au fost găsite anomalii în pașaportul biologic al lui Halep, iar acestea vor fi luate în considerare la tribunal. La 12 septembrie 2023, suspendarea lui Halep a fost menținută și s-a anunțat că Halep va primi o interdicție de patru ani de a juca tenis, ceea ce înseamnă că urma să fie eligibilă pentru a reveni la competiție pe 7 octombrie 2026.

A urmat un sir lung de procese, iar în 5 martie 2024 Simona Halep a câștigat contestația depusă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni, obținând astfel dreptul de joc. Halep a jucat din nou într-un turneu WTA, la Miami Open unde, în 19 martie 2024 a înfruntat-o în primul tur pe spaniola Paula Badosa, fiind învinsă de aceasta. Au urmat alte câteva participări la turnee internaționale, însă Simona nu a reușit să revină la forma sportivă care a consacrat-o.

Exit mobile version