Județul Brașov se numără printre gazdele celei de-a doua ediții a Caravanei de Patrimoniu, un proiect național derulat de Fundația Pro Patrimonio, ce aduce educația culturală mai aproape de copii, profesori și comunități locale. În perioada 12–13 aprilie, Casa Viscri 18, din renumitul sat brașovean Viscri, va deveni punctul central al activităților dedicate protejării patrimoniului prin metode interactive și creative.
125 de copii din 5 comunități, implicați în inițiativa „Kit și Caravană de Patrimoniu – Case și comunități care conlucrează”
Proiectul face parte din inițiativa „Kit și Caravană de Patrimoniu – Case și comunități care conlucrează” și vizează implicarea a 125 de copii din cinci comunități din țară. În județul Brașov, copiii vor lua parte la ateliere de grădinărit, concursuri culinare, curse cultural-sportive și activități menite să transforme patrimoniul într-o temă vie, accesibilă și relevantă.
„Caravana de patrimoniu nu este doar despre copii premianți, cei entuziaști sau cei cu poftă continuă de experiențe noi. Este vorba și despre copii cu deficit de atenție sau nevoie foarte mare de atenție și confirmare. În rural, avem de-a face de cele mai multe ori cu copii ce provin din medii defavorizate, cu un univers limitat de cunoaștere a lumii înconjurătoare, scăpați aproape fără nici o excepție în lumea telefoanelor, ce navighează superficial în universul ce li se deschide atât de facil prin internet, dar nu-l înțeleg și nu au nici o busolă pentru a naviga în favoarea lor prin el. Este vorba foarte mult de copii forțați să facă parte dintr-un sistem educațional școlar complet depășit, căruia nu-i înțeleg rostul și nici utilitatea.
Caravana educațională de patrimoniu nu va schimba brusc și radical lumea în care trăim, dar credem și sperăm că poate deschide orizonturi noi. Subiectul patrimoniului este întotdeauna camuflat în jocuri, experiențe și proiecte practice, concursuri atractive, sport, bucurie și entuziasm. Îl ‘servim’ cu traineri care le pot fi modele copiilor și îl acordăm cu bunătate și înțelegere dar și cu rigoare și reguli”, a declarat Andreea Machidon, directorul programului Educație pentru Patrimoniu din cadrul Fundației Pro Patrimonio.
Activitățile nu se opresc doar la copii. Caravana încurajează implicarea activă a părinților și cadrelor didactice, încurajându-i să devină vectori de inițiativă culturală în comunitățile lor.
În județul Brașov, Casa Viscri 18 joacă un rol important în această ecuație. Clădirea tradițională reabilitată este deja un spațiu cunoscut pentru activități educaționale și culturale și oferă un cadru autentic pentru experimentarea valorilor patrimoniale în mod practic.
Caravana de Patrimoniu este realizată cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România (din timbrul de arhitectură), AFCN, precum și al UiPath Foundation, și este parte a unui efort mai amplu de a pune patrimoniul în centrul educației alternative, mai ales în zonele rurale.
Calendarul complet al ediției de primăvară:
- 5–6 aprilie – Vila Golescu, Câmpulung Muscel
- 9–10 aprilie – Casa George Enescu, Mihăileni
- 12–13 aprilie – Casa Viscri 18, jud. Brașov
- 15–16 aprilie – Conacul Neamțu, Olari
- 22–23 aprilie – Biserica din Pojogi
Pro Patrimonio activează de 25 de ani în domeniul protejării patrimoniului construit și este reprezentanța oficială Europa Nostra în România. Cu o istorie recunoscută la nivel european, fundația rămâne un actor-cheie în revitalizarea comunităților prin patrimoniu și educație.