Site icon

Consilierii locali brașoveni au căzut la pace. Spitalul Astra trece în proprietatea Consiliului Județean Brașov

Spitalul Astra din Brașov (pavilion al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov) va intra în proprietatea Consiliului Județean Brașov. Decizia a fost luată de Consiliul Local Brașov în ședința de plen din 28 aprilie, după ce au discutat proiectul de hotărâre aproximativ o oră și au avut nevoie de o pauză de aproape o jumătate de oră, pentru a rezolva disputele politice „în familie”.

Inițial, șansele ca acest proiect să treacă de Consiliul Local Brașov păreau nule, iar consilierii locali din cele două tabere (USR + FDGR contra PNL+PSD+PMP+AUR+independent) nu păreau foarte preocupați să rezolve problema, ci să se atace reciproc. De altfel, inițial, consilierii locali ai USR și FDGR au anunțat că se vor abține, iar fără votul lor proiectul nu putea fi adoptat (fiind vorba de un proiect ce viza înstrăinarea patrimoniului, era nevoie de două treimi din numărul de consilieri).

La un moment dat, consilierul local Sorin Bâscă (PSD) a propus o pauză pentru discuții în afara cadrului formal al ședinței. Pauza a fost de bun augur, pentru că aleșii locali USR și FDGR au revenit la sentimente mai bune. Au propus un amendament: Consiliul Județean Brașov trebuie să păstreze destinația inițială a clădirii, cea de spital. De asemenea, administrația județeană se obligă să înceapă lucrările de reabilitare în maxim 36 de luni.

Într-un final, hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Transferul Spitalului Astra din proprietatea municipiului Brașov a fost solicitată de administrația județeană, care vrea să acceseze bani europeni pentru reabilitarea clădirii.

Spitalul Astra, într-o stare deplorabilă

Spitalul Astra a fost construit în urmă cu mai bine de 50 de ani, iar în prezent clădirea este într-o stare avansată de degradare. De altfel, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, dr. Florin Orțan, a spus că unele spații nu mai pot fi folosite, din cauza infiltrațiilor de apă prin acoperiș. De asemenea, el a menționat că unele structuri sunt „ranforsate” cu stuf, în spatele spitalului este un focar de infecție, gardul spitalului stă să cadă, iar clădirea nu respectă normele privind protecția la incendii.

Hotărârea privind transferul spitalului din proprietatea municipiului Brașov în proprietatea Consiliului Județean Brașov a fost supus aprobării aleșilor locali și în 15 aprilie, într-o ședință de îndată. Atunci, hotărârea nu a fost aprobată, după ce aleșii locali au USR și FDGR s-au abținut.

Exit mobile version