Site icon

Deputatul PSD Ariana Bucur: România participă, în continuare, la Programul pentru Școli al Uniunii Europene

În ședința Camerei Deputaților din 23 aprilie a fost adoptat, cu unanimitate de voturi, Legea privind modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.13/2017, aprobată prin Legea nr.55/2018, inițiat de către Guvernul României. Potrivit deputatului PSD Brașov, Ariana Bucur, actul normativ adoptat de Camera Deputaților va conduce la reglementarea continuării participării României la Programul pentru Școli al Uniunii Europene, pentru perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029, împreună cu dispozițiile privind resursele financiare necesare implementării Programului, pentru cadrul financiar 2023-2029.

„De asemenea, legea recent adoptată de Camera Deputaților oferă posibilitatea diversificării sortimentului de fructe/legume, precum și a sortimentului de lapte și produse lactate, cu scopul creșterii atractivității Programului și încurajării consumului de fructe/legume proaspete, lapte și produse lactate, în rândul preșcolarilor din grădinițele de stat și private acreditate, cu program normal de 4 ore, dar și elevilor din învățământul primar și gimnazial de stat și privat acreditat. Numărul estimat de beneficiari este de aproximativ 2 milioane de copii”, a declarat Ariana Bucur.

Deputata brașoveană a subliniat faptul că întârzierea adoptării ordonanței de urgență a Guvernului putea conduce la îngreunarea licitațiilor pentru furnizarea produselor din cadrul Programului, având în vedere faptul că acestea se realizează pe ani școlari și nu pe ani calendaristici/financiari, ceea ce poate determina apariția riscului unor blocaje sau disfuncționalități în implementarea Programului.

Produsele de panificație, finanțate de la bugetul național

După aprobarea acestei Ordonanțe, prin Hotărâre a Guvernului, se stabilește bugetul anual pentru implementarea Programului pentru Școli al României, ținând cont de decizia Comisiei de aprobare a ajutorului financiar FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) pentru fiecare an şcolar.

Repartizările orientative ale fondurilor FEGA din partea Uniunii, pe an școlar, în perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029, potrivit Deciziei (UE) 2023/106, pentru România, sunt:

Aceste repartizări orientative nu aduc atingere viitoarelor decizii referitoare la cadrul financiar multianual al Uniunii pentru perioada de după 2027.

Componenta produselor de panificație este susținută exclusiv din bugetul național.

„Prin continuarea Programului se asigură conștientizarea preșcolarilor și a elevilor asupra unei alimentații sănătoase bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate, deprinderea și fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor pentru prevenirea diferitelor afecțiuni de sănătate (diabet, boli cardiovasculare și obezitate infantilă), precum și creșterea gradului de informare cu privire la tipurile de produse alimentare locale și combaterea risipei de alimente. În egală măsură, implementarea Programului pentru Școli al României reprezintă o oportunitate acordată producătorilor din sectoarele fructe și legume proaspete, procesarea laptelui și a produselor de panificație, pentru promovarea produselor locale. Autorităţile naţionale competente pentru aplicarea Programului pentru Școli în România sunt: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei și Cercetării şi Ministerul Sănătăţii.  Achizițiile de produse se derulează de către autoritățile județene/locale pentru furnizarea produselor în cadrul Programului pentru școlile care se înscriu voluntar”, a continuat Ariana Bucur.

De asemenea, este important de menționat faptul că distribuția produselor din cadrul Programului este însoțită și de măsuri educative propuse în cadrul prevederilor Hotărârii de Guvern, și care se vor desfășura în funcție de preferinţe şi buget, în mod obligatoriu cel puţin o măsură educativă care însoţeşte distribuţia de fructe şi legume şi cel puţin o măsură educativă care însoţeşte distribuţia de lapte şi produse lactate.

Exit mobile version