Elevii din mai multe localități rurale din județul Brașov vor beneficia de transport ecologic începând din toamna acestui an. Consiliul Județean Brașov a finalizat procedura de achiziție pentru 27 de microbuze electrice destinate transportului școlar, în cadrul proiectului „Microbuze verzi în școlile din județul Brașov”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C15 – Educație.
Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de peste 35,9 milioane de lei. Contractul de furnizare va fi semnat cu firma Aveuro Internațional SRL, care a câștigat licitația cu o ofertă de 20 milioane lei fără TVA, în condițiile în care estimarea făcută de Consiliul Județean a fost de 23,5 milioane lei fără TVA. Prețul per microbuz este de 743.000 lei fără TVA.
Fiecare vehicul va avea 16 locuri, inclusiv unul pentru elevi cu dizabilități, și va fi dotat cu facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă. Livrarea este estimată în termen de patru luni de la semnarea contractului.
Microbuzele vor ajunge în 33 de localități rurale din județul Brașov
Aceste microbuze vor completa lotul celor opt vehicule achiziționate anterior printr-un contract semnat în 28 august 2024 cu asocierea QEV Technologies SL – SC Amperio Energy SRL, în valoare de 7,891 milioane lei. Acestea ar fi trebuit livrate în cursul lunii martie 2025, însă din motive de forţă majoră pe care operatorul economic le-a comunicat autorităţii contractante, termenul a fost prorogat până în iunie 2025.
Cele 35 de microbuze vor fi distribuite în peste 33 de comune din județ, respectiv: Vama Buzăului, Teliu, Şinca, Hârseni, Budila, Buneşti, Jibert, Caţa, Cincu, Racoş, Măieruş, Comăna, Ungra, Crizbav, Augustin, Apaţa, Recea, Lisa, Hălchiu, Ticuşu, Vulcan, Homorod, Hoghiz, Prejmer, Moieciu, Ucea, Bod, Şercaia, Părău, Sâmbăta de Sus, Mândra, Voila şi Viştea.
Proiectul vizează îmbunătățirea accesului la educație în zonele izolate, folosind mijloace de transport nepoluante și eficiente energetic și va fi continuat prin achiziția unor microbuze hibrid.
„Aceste microbuze electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus, reprezintă cele mai potrivite mijloace de deplasare pentru elevii aflați în zone cu populație scăzută, facilitându-le accesul la educație. Vom continua investiţiile în mijloace de mobilitate ecologice, având în vedere că urmează să reluăm procedurile în vederea procurării celor 25 de microbuze hibrid pentru care am primit finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.