Site icon

Trenul metropolitan Brașov – două oferte pentru noul studiu de fezabilitate. Proiectul are nevoie de 230 de milioane de euro pe care Brașovul vrea să îi acceseze din fonduri europene

Primăria Brașov și Asociația de Transport Metropolitan au primit două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar lansării acestui proiect de anvergură, care vizează crearea unei rețele de transport feroviar modern între municipiu și localitățile din zona metropolitană. Proiectul urmărește reducerea traficului rutier printr-o alternativă de mobilitate sustenabilă: trei magistrale feroviare, zeci de stații (inclusiv unele noi), integrarea parcurilor industriale și a Aeroportului Brașov în rețea, dar și achiziția de trenuri moderne.

Procedura de achiziție pentru studiul de fezabilitate a atras două oferte: una din partea SC Metroul S.A., iar cealaltă din partea Asocierii TTL Planning – Metrans Engineering – Bomap Engineering, a anunțat Primăria municipiului Brașov.

Nici de această dată, primarul George Scripcaru nu a scăpat ocazia de a vorbi despre ”greaua moștenire” și despre ”bani mulți cheltuiți degeaba” în mandatul anterior, în care orașul a fost condus de useristul Allen Coliban.

Astăzi am făcut un pas important pentru introducerea trenului metropolitan. După ce am preluat mandatul, am constatat că la nivelul Agenției Metropolitane s-au cheltuit mulți bani pentru un așa-zis studiu privind trenul metropolitan, document cu care n-am avut ce face, pentru că, de fapt, el nu exista! Dar s-au cheltuit mulți bani fără să producă nimic! A trebuit să reluăm toată această procedură”, a transmis edilul, într-un comunicat de presă.

Proiectul trenului metropolitan de la Brașov – estimat la 230 de milioane de lei

Pentru acest proiect, pentru care acum se reface studiul de fezabilitate, Brașovul poate atrage fonduri europene de 230 de milioane de euro. Acesta este unul din cele două proiecte de acest gen existente în România, după cum a subliniat și Scripcaru.

Am parcurs o etapă după ce am analizat, împreună cu Consiliul Județean și cu CFR Brașov, documentația necesară privind realizarea studiului de fezabilitate al trenului metropolitan care face legătura dinspre Predeal – Sfântu Gheorghe până la Codlea – Zărnești, cu alte localități din zona metropolitană. Am lansat procedura de achiziție, iar acum începem evaluarea celor două oferte. Este un proiect care contribuie la accesibilitatea și mobilitatea din zona metropolitană în Brașov și în sens invers. Este un proiect de o valoare foarte mare, 230 de milioane de euro, care poate fi accesat ca și finanțare de la Uniunea Europeană. Sunt două asemenea proiecte în România. Unul dintre ele este la Brașov și, dacă reușim să ne mișcăm și aici repede și să recuperăm timpul pierdut de patru ani de zile, vom face un lucru foarte important pentru Brașov, pentru zona metropolitană.”, a declarat primarul George Scripcaru.

Trenul metropolitan Brașov – Trei magistrale, zeci de stații și o rețea integrată

Proiectul prevede trasee feroviare care vor lega Stupini, Codlea, Ghimbav, Zărnești, Râșnov, Cristian, Prejmer, Sfântu Gheorghe, Dârste, dar și zone-cheie precum aeroportul și parcurile industriale. Sistemul va funcționa integrat, cu puncte de legătură la Gara Brașov și alte noduri intermodale.

Prin acest proiect se propune introducerea unui transport feroviar în zona metropolitană și cea din vecinătatea acestei zone, pe trei trasee feroviare, cu următoarele stații (Puncte de oprire – PO):

  1. TM1 Halta Stupini – PO N. Labiș (propus) – PO Tractorul (propus, Nod intermodal conectat la mai multe linii de tren metropolitan) – Gara Brașov;
  2. TM2 Codlea – PO Parc Industrial Ghimbav (propus) – PO Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (propus) – Ghimbav – PO VGP – Gara Bartolomeu – PO Tractorul (propus) – PO Triaj (propus) – Hărman (posibil PO nou) – PO Parc Industrial Prejmer (propus) – Ilieni – Prejmer – Chichiș – Ozun – Gara Sfântu Gheorghe;
  3. TM3 Gara Zărnești – General Traian Moșoiu – Halta Tohanu Vechi – Halta Romacril (Râșnov hc) – Gara Râșnov – Gara Cristian – PO Cristian Centru (propus) – PO Ina Schaeffler (propus) – PO Brașovia (propus) – Gara Bartolomeu – PO Tractorul (propus) – Gara Brașov – PO Zizin (propus) – PO Micșunica (propus) – Gara Dârste.

Studiul de fezabilitate pentru Trenul metropolitran Brașov va include:

Finanțarea se va realiza prin Programul Transport 2021–2027, cu o contribuție locală de doar 2%, restul fiind acoperit prin fonduri europene. Documentația tehnică trebuie să fie gata în maxim 12 luni de la atribuirea contractului.

Exit mobile version