Site icon

GALERIE FOTO/ Cetatea Rupea a fost redeschisă. Obiectivul arată spectaculos!

dsc_0626
Pe dealul Cohalmului din Rupea a existat o fortificaţie încă din perioada dacică, numită Ramidava. Apoi, romanii i-au spus Rupes, germanii Treps, iar românii au numit-o Rupea.  Cetatea de la Rupea a fost redată azi localnicilor şi turiştilor, care vor avea ocazia să o viziteze oricând. Lucrările de restaurare care au durat mai mulţi ani s-au finalizat, iar obiectivul a fost redeschis publicului. Tarifele de vizitare stabilite de autorităţi sunt de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi 8 lei de persoană, pentru grupuri, pentru cei care vor veni să vadă cetatea.

Pentru restaurarea Cetăţii Rupea s-a lucrat în ultimii patru ani, în cadrul unui proiect de extindere a infrastructurii turistice a oraşului.  [scrollGallery id=65] Primarul oraşului, Flavius Dumitrescu, susţine că eforturile de reabilitare a acestui obiectiv au început încă din 2002, în 2007 s-a obţinut finanţarea, iar în 15 mai 2009 a fost demarat proiectul de reabilitare a acestui obiectiv, cu ajutorul fondurilor europene, alocate prin Programul Operaţional Regional. Proiectul a însemnat o investiţie de 30.825.424 lei, dintre care 20.203.379 fonduri nerambursabile UE, 3.089.928 lei, din partea Guvernului României şi 7.532.116, contribuţie a benerficiarului, respectiv oraşul Rupea şi Consiliul Judeţean.  

 

Detaliile proiectului: 

Pentru reamenajarea turnurilor şi a căsuţelor, pentru pardoseala subsolurilor s-a utilizat cărămidă dublu presată, montată pe şapă slab armată, cu rost perimetral de aerisire, umplut cu pietriş mărgăritar. La nivelele superioare a fost montată pardoseală din dulapi de stejari, fixaţi pe grinzile de lemn ale planşeelor. Şarpanta a fost realizată din lemn de răşinoase, cu învelitoare din ţiglă solzi; 

Lucrările la zidul de apărare a cetăţii de sus au fost executate cu ajutorul alpiniştilor. 

Exit mobile version