Site icon

Remember anii ’60, la Festivalul de Filmul Istoric de la Râșnov

DSCF7252

Make films, not wars! Esta una dintre recomandările organizatorilor celei de-a V-a ediții a Festivalului de Filmul Istoric de la Râșnov (FFIR), ce se va desfășura în perioada 2-11 august.  Vor rula 49 de filme, se vor desfășura 12 concerte, pe zidurile Cetății și pe Turnul Bathory vor fi expuse fotografii de mari dimensiuni, iar în Grădina Cetății va fi un târg de carte.

Temele principale ale  ediției din acest  an a FFIR:

În Grădina Cetății și la Cinematograful „Amza Pellea” vor rula 49 de filme (documentare și de ficțiune), inclusiv imagini vechi aflate în arhiva TVR: știri TV despre Râșnov sau documentare despre cetatea. Cele mai vechi imagini sunt din 1950.  Filmele vor rula la cinematograf (dimineața), iar seara în Grădina Cetății vor fi proiecții în aer liber. Printre filmele „cap de afiș” sunt „Despre oameni și melci” (România, 2012), „Nemuritorii” (România, 1974) – pelicula ce a rulat și la prima ediție a FFIR, din 2009, „The sapphires” (Australia, 2012), „Forrest Gump” (SUA, 1994) sau Taking Woodstock (SUA, 2009).

De la Bach, la Metallica… 

Organizatorii au mai pregăti 12 concerte, o expoziție cu fotografii de mari dimensiuni și un târg de carte. Concertul de deschidere se va desfășura vineri de la ora 20.00, când pe scena va urca trupa râșnoveană Never Enough. Sâmbătă tot în Grădina Cetătii, de la ora 20.00 va fi un concert  al „European Contemporary Orchestra” (Belgia, Franța, Italia, România), cu un recital ce va fi susținut și în cadrul Festivalului George Enescu de la București, dar și la Marseille. În 4 august, (ora 20.00 – Grădina Cetății) va concerta Mircea Baniciu, în 10 august va fi un concert Mike Godoroja & Blue Spirit, iar în 11 august la Casa de Cultură va susține un recital trupa Amir Heidarkhodaee (Iran) & Ati de Chile. Tot la Casa de Cultură, în 9 august va concerta Cvartetul de Contrabași din București, care vor cânta atât muzică simfonică, cât si piese ale unor trupe precum Metallica sau Beatles.

Prelegeri ale unor personalități care au „trăit istoria”

În cadrul școlii de vară, 15 studenți și masteranzi pasionați de vor putea audia prelegerile celor 17 lectori. Aceasta activitate se realizează în colaborare cu revista Astra editată de Biblioteca Judeţeană din Braşov, ce continuă misiunea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura şi Cultura Poporului Român (1861).  Pe lista lectorilor se află ambasadorul Cehiei la Bucureşti, Excelenţa Sa Jiri Sitler, care va vorbi despre Primăvara de la Praga, Nicolae Ecobescu (membru al Consiliului de Securitate al ONU în timpul „Crizei rachetelor din Cuba”, din 1968), Sergiu Celac (care a participan la înmormântarea lui John F. Kenedy) sau Adrian Cioroianu.

 

Exit mobile version