Ambasadorul Republicii Austria în România, Excelența Sa, Michael Schwarzinger, cântărețul Peter Maffay și sportivii Csaba Györffi și Ștefan Stăiculescu sunt, începând de sâmbătă, cetățeni de onoare ai Brașovului. Consilierii locali brașoveni au abrobat hotărârile prin care le-au fost acordate aceste distincții.
- Michael Schwarzinger este ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Austria în România şi în Republica Moldova începând cu toamna anului 2010. Ambasadorul Austriei în România a apreciat că Braşovul este „un model de dezvoltare şi de urmat pentru celelalte judeţe” şi a promis că va susţine Braşovul în relaţiile cu investitorii austrieci. Distincția i-a fost acordată în semn de recunoaştere pentru întreaga activitate pe care o derulează în susţinerea şi promovarea Braşovului în relaţiile cu Republica Austria.
- Peter Alexander Makkay, cunoscut ca Peter Maffay, s-a născut la 30 august 1949 în Braşov. Maffay este un om activ în politică şi, uneori, a introdus în muzica sa propriile sale poziţii politice. Este un activist pentru pace, iar în 2005 a susţinut un concert trupelor germane din Afganistan. El este binecunoscut ca desfăşurând o activitate socială şi caritabilă deosebită. Acesta susţine financiar, şi nu numai, proiectele pentru copii traumatizaţi şi abuzaţi. Acesta a înfiinţat Fundaţia „Peter Maffay“ în Germania, care se înscrie într-o reţea de ONG-uri internaţionale similare care se adresează copiilor instituţionalizaţi din întreaga Europă. În 2010, fundația ce îi poartă numele a demarat în Roadeş un proiectul pentru copiii traumatizaţi. Până în 2015, fundaţia îşi doreşte să dezvolte şi localitatea, astfel încât să poată oferi toate serviciile turistice necesare, dar şi locuri de joacă pentru copii, camping, ateliere meşteşugăreşti, grădiniţă şi altele. Titlul de Cetățean de Onoare i-a fost acordat în semn de recunoaştere pentru întreaga activitate.
- Ştefan Stăiculescu este decanul de vârstă al antrenorilor emeriţi de la poalele Tâmpei, precum şi membru de onoare al Clubului Olimpic Braşov. S-a îndrăgostit de schi de la vârsta de opt ani, când a primit în dar de la tatăl său prima pereche de schiuri, iar apoi a făcut carieră din acest sport, obținând 125 de titluri de campion naţional la schi fond, 60 de titluri de campion naţional la biatlon, 300 de locuri 2 şi 3 la campionatul de schi fond, 150 de locuri 2 şi 3 la campionatul naţional biatlon. În 1950 avea să devină cel mai tânăr antrenor de schi (angajat civil) al Clubului Sportiv Dinamo Braşov unde a activat până în anul 1978. La scurt timp i-a fost încredinţat spre antrenare şi lotul naţional olimpic 1951-1987, cu pregătirea exclusivă a sportivilor români în vederea participării la Jocurile Olimpice de Iarnă, Campionate Mondiale, Europene, Balcanice şi la concursurile internaţionale, promovând 36 de sportivi în loturile olimpice. A obţinut numeroase funcţii în lumea sportului, dar și distincții, printre care Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II a sau Diploma de onoare acordată de Academia Olimpică Bucureşti. Titlul de Cetățean de Onoare i-a fost acordat în semn de recunoaştere pentru întreaga sa activitate sportivă.
- Csaba Györffi a făcut parte din „echipa de aur” a FC Brașov din anii ’60. La vârsta de 20 de ani, el ajunge sub Tâmpa, fiind remarcat de Meszaros la un trial, la Baia Mare. „Nea Buţi“, aşa cum ajunsese să fie poreclit a ajuns în 1965 într-o echipă a Braşovului, Steagul Roşu, care era considerată printre cele mai bune din istoria fotbalului de sub Tâmpa. La primul său meci pentru Steagul Roşu, desfăşurat cu Espanyol Barcelona, Csaba Györffi a şi fost remarcat de însuşi Alfredo Di Stefano care a încercat să-l convingă să rămână în Spania. Însă pentru că „nu vroia să-şi părăsească fraţii şi părinţii din România, fiindcă vor avea de suferit“, Györffi a refuzat propunerea spaniolilor. A fost dorit şi de Steaua București, dar a refuzat oferta, rămânând la Braşov. Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov, i-a fost acordat în semn de recunoaştere pentru întreaga activitate sportivă.