Site icon

Extinderea uzinei de uraniu de la Feldioara, subiect neinteresant pentru ecologiştii braşoveni!

UR

Pentru a salva Roșia Montană sute de ecologiști brașoveni ies în stradă. E la modă! În schimb, planurile Companiei Naționale a Uraniului (CNU), pentru extinderea unitatăţii de procesare a uraniului de la Feldioara nu par interesante… Cel puţin asta ar fi prima concluzie, după dezbaterea publică ce a avut loc la Feldioara, pe această temă. ONG-uri prezente: NICIUNUL! Ecologişti interesaţi: NICIUNUL!

La dezbaterea publică organizată de Sucursala din Feldioara a CNU, ce s-a desfășurat miercuri la căminul cultural din localitate, au fost participanţi câţi să îi numeri pe degete.
În sală s-au regăsit, pe lângă un reprezentant al Prefecturii Brașov și primarul comunei, Sorin Taus (a căror prezenţă e de bunsimţ pentru o investiţie de acest gen, realizată de o companie de stat). La acestia se adaugă cinci consilieri locali, șase delegați ai FDGR și câțiva localnici, unii dintre ei preocupați doar de un complex de creștere a porcilor din Feldioara, nu de investiția anunțată de CNU.

 

Investiția, așa cum a fost prezentată de CNU, este grandioasă: în modernizarea Uzinei R (cum mai este cunoscută unitatea) se vor pompa 140 de milioane de euro, urmând ca aici să fie implementată tehnologie de ultimă generație. Impactul asupra mediului, promit cei din CNU, va fi nesemnificativ. Ba mai mult, ei au anunțat că pentru noua unitate au fost obținute deja avizele din partea Direcției de Sănătate Publică Brașov și a Sistemului de Gesionare a Apelor Brașov, care, spun reprezentanții companiei, au apreciat faptul că s-au investit 10 milioane de euro, pentru construirea unei noi stații de epurare a apelor industriale.

 

Detalii despre proiect:

 

Beneficii pentru Feldioara? Noi incă le căutăm…
Conducerea CNU a afirmat că, pentru obținerea autorizației de construcție va achita o taxă în valoare de 1,5 milioane de euro (terenul este in intravilanul localității Feldioara).

De cealaltă parte, primarul Feldioarei, Sorin Taus, a afirmat că a discutat cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cerându-i ca 1% din valoarea investiției să fie virată către bugetul local al comunei: „Este vorba despre aproximativ 18 miliarde de lei vechi. Ministerul Economiei a găsit soluția să nu plătească: a invocat un act normativ potrivit căruia acest minister este scutit de la plata unor taxe”.
Aşadar, de aici, nimic către bugetul local, deşi prin Feldioara vor trece camioane grele ce vor folosi infrastructura localităţii.

Acum, primăriile localităților unde CNU are obiective (inclusiv Cernavodă), vor să convingă Guvernul să emită un act normativ prin care aceste localități să beneficize de măsuri compensatorii.

Versiunea CNU a poveştii sună inofensiv. Despre riscuri nu vorbeşte nimeni. Asaltați de argumentele proiectantului şi în absenţa unei „opoziţii” competente din partea ONG-urilor de mediu, care au lipsit cu desăvârşire de la această dezbatere- e adevărat, mai puţin firebinte decât proiectul Roşia Montană- rămânem doar cu partea frumoasă, glorioasă şi înfloritoare a poveştii…

Exit mobile version