Site icon

PSD Brașov are doi candidați. Războiul civil din filială va fi arbitrat de București

Decizia privind nominalizarea lui Cătălin Leonte drept candidat al PSD pentru funcția de primar este executorie, dar nu definitivă. El mai are de trecut un pas: verdictul Comitetului Executiv al Partidului, care va trebui să valideze candidatura. Pentru ca cei de la București să ia o decizie în cunoștință de cauză, Biroul Permanent Național a cerut Organizației Municipale Brașov a PSD să se pronunțe asupra candidatului pe care și-l doresc, astfel că joi seara Comitetul Executiv al filialei s-a reunit pentru a vota. Au participat 149 de membri, votul fiind secret. Votul a fost secret, iar   100 au votat pentru Răzvan Popa, 44 pentru Cătălin Leonte, iar cinci s-au abținut.

 

 „Am trimis procesul-verbal la București, acesta urmând a fi analizat de Comitetul Executiv Național. Deocamdată nu știm când se va desfășura ședința, dar sper să fie cât mai repede. Probabil că se va ține cont de toate aspectele de până acum”, a declarat președintele interimar al PSD Brașov, Mihai Mohaci.

Până atunci, fiecare dintre tabere consideră că în susține pe candidatul oficial al partidului. Susținătorii lui Cătălin Leonte invocă decizia Biroului Politic Național. Ceilalți,  care îl susțin pe Popa spun că, așa cum prevede statutul PSD,  acesta a fost validat de toate structurile de partid, respectiv organizația municipală, cea județeană, fiind validat apoi de Comitetul Executiv Național și nu a apărut nici o decizie de „anulare” a validării.

Practic, interpretând argumentele celor două tabere, care ambele invocă statutul PSD, rezultă că social-democrații au doi candidați pentru Primăria Brașov: CĂTĂLIN LEONTE și RĂZVAN POPA.  

Strategiile taberelor

Cătălin Leonte:  A fost înscris în competiția internă din PSD de anul trecut, alături de Marius Dunca, Dan Grigorescu și Răzvan Popa. Chiar dacă nu i se dădeau mari șanse, Popa a fost desemnat candidat. O perioadă, Leonte a rămas în PSD, dar în 1 martie a demisionat din partid și din Consiliul Local. A doua zi și-a anunțat candidatura ca independent pentru Primăria Brașov, iar în conferința de presă a afirmat că a plecat din partid pentru că nu i-au fost acceptate mai multe propuneri de reformare a partidului. În aceeași zi, „ca prin minune”, a fost sunat de reprezentanții PSRO, iar în 3 martie Mircea Geoană a venit la Brașov și a anunțat îl susține pe independentul Leonte. După acest episod, Leonte nu a mai fost atât de vizibil și nici nu  ieșit cu mesaje consistente, preferând să împânzească orașul cu materiale publicitare de dimensiuni impresionante. După demisia lui Constantin Niță de la șefia organizației județene, în PSD apele s-au tulburat, momentul culminant fiind atins în urmă cu o săptămână, când Biroul Permanent Național al PSD l-a desemnat pe Leonte candidat pentru Primăria Brașov.

El s-a reînscris în partid și, la prima conferință de presă în calitate de candidat, a anunțat că a venit în PSD pentru a-l reforma și a avertizat că va da un refresh total listei de candidați pentru Consiliul Local. A fost un atac frontal, care i-a pus pe gânduri pe mulți dintre social-democrații brașoveni.

Răvan Popa: După ce a primit „votul” de încredere al președintelui PSD, Liviu Dragnea, Popa a început să se promoveze, lansând atacuri la adresa Primăriei, însă discursul lui a fost lipsit de consistență și neconvingător. De asemenea, ca orice pretendent la fotoliul de primar al Brașovui, Răzvan Popa, cu nume de cod „R+”, a împânzit orașul cu materiale publicitare. În ciuda promovării, social-democratul nu a reușit să crească suficient de mult pentru a deveni un competitor cu șanse reale la localele din 5 iunie, mai ales în condițiile celui mai defavorabil dintre scenarii,  potrivit căruia în cursa pentru Primăria Brașov ar intra și George Scripcaru, ca independent.

După ce Biroul Permanent Național a decis că nu mai e candidatul potrivit, cu fostul președinte al PSD alături, Popa s-a repliat rapid și a exploatat patriotismul local, afirmând că Leonte a fost impus de conducerea centrală, ignorând voința organizației locale. De altfel, prin votul de aseară el a marcat un punct important, iar pentru a-l valida pe Leonte, Comitetul Executiv al PSD va trebui să vină cu argument mult mai puternice.

 Mohaci, acceptat de PSD

Pe lângă numirea lui Leonte drept candidat pentru funcția de primar al Brașovului, Biroul Politic Național al PSD  a decis să numirea lui Mihai Mohaci drept președinte interimar al organizației județene a partidului și nominalizarea lui drept candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov.

 

Dacă în ceea ce privește situația candidatului pentru funcția primar, social-democrații sunt împărțiți, candidatura lui Mohaci drept candidat pentru funcția de președinte al CJ nu pare a fi contestată.  Președintele executiv al PSD Brașov, Viorel Chiriac, a spus că mâine, Comitetul Executiv Județean va stabili ordinea pe lista candidaților pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, iar despre Mohaci a spus că își găsește locul pe listă, din moment ce aceasta nu este completată cu supleanți și a dat de înțeles că nu va fi o problemă în ceea ce privește acceptarea lui Mohaci drept candidat pentru șefia forului deliberativ județean.

 

Exit mobile version