Primăria Brașov a organizat miercuri o „vizită” în teren în zona Prodlacta, unde se decolmatează Canalul Timiș și Pârâul Graft, cele două cursuri de apă care curg pe sub Brașov.
În cele două pâraie sunt direcționate apele pluviale de pe străzile de lângă Stadionul Tineretului, dar în ultima perioadă nu s-a întâmplat acest lucru, pentru că cele două canale erau pline de aluviuni și gunoaie.
Pentru a lăsa cale liberă apelor, lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov au intrat în subteran pentru a scoate pământul.
Sarcina lor nu este ușoară, munca lor fiind asemănătoare celei făcute de mineri. Au de intrat în galerii, apoi, cu sape și lopeți încarcă pământul în roabe, pe care îl duc apoi în căminul de vizitare.
Când se formează o grămadă destul de mare, intră în acțiune un excavator, care scoate întâi roabele din căminul de vizitare, apoi pământul.
Cele două cursuri de apă ies la suprafață în zona Bartolomeu. Și în această zone se efectuează lucrări de decolmatare, însă aici treaba este mult mai simplă, pentru că se poate intra în albia pârâului cu excavatorul.
Fața Brașovului s-ar putea schimba
În mare parte, cele două cursuri de apă au fost acoperite înainte de 1989, perioadă în care, în special Canalul Timiș era extrem de poluat, pentru că în el se deversau apele uzate urât mirositoare de la mai multe fabrici. Acum, a declarat viceprimarul Brașovului, Laszo Barabas, apele sunt curate.
„Pe mai multe sectoare Canalul Timiș ar putea fi pus în valoare. Pentru astfel de proiecte s-ar putea accesa chiar fonduri europene. Un astfel de sector ar putea fi strada Castanilor, pe mijlocul căreia ar putea fi descoperit canalul Timiș, pentru că trece pe acolo”, a precizat Barabas.