Cum se decolmatează pâraiele care trec pe sub Brașov. În viitor, unele porțiuni ale Canalului Timiș  ar putea fi „scoase la lumină”

 

Primăria Brașov a organizat miercuri o „vizită” în teren în zona Prodlacta, unde se decolmatează Canalul Timiș și Pârâul Graft, cele două cursuri de apă care curg pe sub Brașov.

DSC_0080

În cele două pâraie sunt direcționate  apele pluviale de pe străzile de lângă Stadionul Tineretului, dar în ultima perioadă nu s-a întâmplat acest lucru, pentru că cele două canale erau pline de aluviuni și gunoaie.

Pentru a lăsa cale liberă apelor, lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov au intrat în subteran pentru a scoate pământul.

DSC_0082

Sarcina lor nu este ușoară, munca lor fiind asemănătoare celei făcute de mineri. Au de intrat în galerii, apoi, cu sape și lopeți încarcă pământul în roabe, pe care îl duc apoi în căminul de vizitare.

DSC_0074

Când se formează o grămadă destul de mare, intră în acțiune un excavator, care scoate întâi roabele din căminul de vizitare, apoi pământul.

DSC_0106

 

Cele două cursuri de apă ies la suprafață în zona Bartolomeu. Și în această zone se efectuează lucrări de decolmatare, însă aici treaba este mult mai simplă, pentru că se poate intra în albia pârâului cu excavatorul.

DSC_0139

Fața Brașovului s-ar putea schimba

DSC_0090

În mare parte, cele două cursuri de apă au fost acoperite înainte de 1989, perioadă în care, în special Canalul Timiș era extrem de poluat, pentru că în el se deversau apele uzate urât mirositoare de la mai multe fabrici. Acum, a declarat viceprimarul Brașovului, Laszo Barabas, apele sunt curate.

„Pe mai multe sectoare Canalul Timiș ar putea fi pus în valoare. Pentru astfel de proiecte s-ar putea accesa chiar fonduri europene. Un astfel de sector ar putea fi strada Castanilor, pe mijlocul căreia ar putea fi descoperit canalul Timiș, pentru că trece pe acolo”, a precizat Barabas.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.