Brașovul este unul dintre puținele județe mari din România care, într-un spital public, nu are un accelerator de particule pentru tratarea pacienților cu afecțiuni oncologice. Despre dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov cu un astfel de dispozitiv se vorbește de mulți ani, a fost găsit și locul în care să fie instalat, respectiv Pavilionul Astra, au venit și specialiștii Ministerului Sănătății, pentru a vedea amplasamentul și a face calcule privind costul realizării unui bunker, au fost făcute promisiuni, dar, de cele mai multe ori, autoritățile brașovene au auzit același lucru: „anul viitor”.
2017 a adus și el în spațiul public anunțuri prin care se spunea că în 2018 Brașovul va primi un accelerator. Ba mai mult, unii parlamentari de Brașov au și depus amendamente la Legea bugetului de stat pe anul 2018, prin care solicitau sume pentru punerea în funcțiune a acceleratorului, dar aceste amendamente au fost respinse.
Există și o explicație: Brașovul nu va primi acceleratorul de particule care ar ajuta enorm la tratarea bolnavilor de cancer nici în acest an.
Astfel, prin comunicatul de presă prin care anunța semnarea contractului cu Banca Mondială și faptul că 34 de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu 14 dispozitive Computer Tomograf , 24 de RMN-uri (unul pentru Spitalul Județean Brașov) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN) – dintre care unul pentru Spitalul Județean Brașov, Ministerul Sănătății a prezentat și planul de investiții pe anul 2018.
În ceea ce privește aparatele de radioterapie, ministerul a anunțat că sunt în diverse stadii procedurile pentru achiziționarea a opt dispozitive, nici unul pentru Brașov.
Iată cum arată planul de investiții al Ministerului Sănătății pe acest an:
- Contracte în derulare: dotarea cu echipamente de radioterapie a 5 centre din țară (Spitalului Județean Constanta, Spitalului Județean Galați, Spitalului Județean Maramureș, Institutul Oncologic București și Spitalul Universitar de Urgență Elias, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.
- Contracte în curs de semnare: semnarea contractului pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a altor 3 centre din țară, aflate astăzi în proces de contractare a echipamentelor. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic prof.dr. I.Chiricuță Cluj Napoca, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.
De altfel, și surse din administrația județeană brașoveană au dat de înțeles că șansele ca Brașovul să primească acceleratorul în acest an sunt aproape nule.