Brașovenii, turiștii, dar și mai mulți oficiali locali au participat vineri la unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri ale Junilor Tineri: „Aruncatul în ţol”.
Obiceiul Grupului Junilor Tineri, face parte din serbările tradiţionale din perioada Săptămânii Luminate, fiind la origine un vechi ritual de confirmare şi de iniţiere în ceata de feciori.
Conform tradiției, junii au venit în Piața Unirii unde au cântat Troparul Învierii la Crucea Căpitanului Ilie Birt. După aceea s-au prins în Hora Junilor și fiecare dintre ei a aruncat arunce buzduganul, lucru pe care l-a făcut inclusiv primarul orașului și un consilier local.
Apoi, a fost adus ţolul (cerga) în care, rând pe rând, toţi Junii Tineri au fost aruncați de câte trei ori spre cer.
În trecut Junii Tineri se adunau în ziua de Joi din Săptămâna Luminată pe pajiştea numită de şcheieni La Poalele Dosului, puțin mai jos de stejarul la rădăcina căruia, conform legendei, se credea că regele Solomon a ascuns coroana Ungariei. Acolo, junii tineri și familiile lor organizau o mare petrecere la care participau brașoveni din tot oraşul, veniți în număr mare atât din Șchei și Cetate, cât și din Braşovechi şi Curmătura. După ce Junii jucau hora şi se întreceau în aruncarea buzduganului, începea o mare petrecere populară. Apoi junii plecau acasă la armaşul mare, unde junii erau aruncaţi în ţol fie în curtea casei fie în şură.
Cei care nu participau la acest vechi ritual, erau aruncaţi în țol a doua zi, în Piaţa Prundului (azi Piaţa Unirii).
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”240″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]