După ce administrația județeană a luat decizia desființării Serviciului Public Județean Salvamont Brașov și transformarea acestuia, începând cu data de 6 aprilie 2018, într-un compartiment în cadrul Consiliului Județean Brașov (care să se ocupe de „coordonarea activității” serviciilor locale, nu de intervențiile pe traseele montane din Masivele Făgăraș, Piatra Mare, Munții Ciucaș sau din zona Moieciu-Fundata) edilii locali din municipiul Săcele au început demersurile pentru înființarea unui serviciu local Salvamont.
„Sperăm ca de la 1 Mai, noul serviciu să își înceapă activitatea. Nu poți lăsa fără salvatori un munte precum Piatra Mare, pe care merg anual mii de turiști”, a declarat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.
Inițial, primarul a afirmat că „intenția noastră a fost ca Salvamont Săcele să fie o structură care să funcționeze în cadrul serviciului local de gospodărie, aflat în subordinea Primăriei. În acest sens a fost aprobată și o hotărâre de Consiliu Local. Problema este că, potrivit legislației, salvatorii montani trebuie să își desfășoare activitatea într-un serviciu de sine stătător, motiv pentru care, în luna aprilie, vom supune aprobării Consiliului Local Săcele un proiect de hotărâre privind înființarea noului serviciu”.
În ceea ce privește resursa umană, edilul a afirmat că în cadrul noului serviciu ar putea fi angajați cei patru salvatori montani care se ocupau de Masivul Piatra Mare în perioada în care exista Serviciul Public Județean Salvamont Brașov. Practic, cei patru salvatori montani ar urma să demisioneze din Compartimentul Salvamont al Consiliului Județean Brașov.
În schimb, chiar dacă între Primăria Săcele și conducerea Consiliului Județean au fost discuții privind preluarea de la Serviciul Public Județean Salvamont Braşov a echipamentului și a dotărilor necesare intervențiilor în Masivul Piatra Mare (bocanci, targă, carabiniere, cordelină etc), administrația județeană nu a dorit să le predea, astfel că acestea vor trebui achiziționate de Primăria Săcele.