Reprezentanții școlilor de șoferi sau cei ai cabinetelor de testare psihologică din Brașov au avut ocazia vineri să spună parlamentarilor cu ce probleme se confruntă, dar și să propună soluții de modificare a legislației în domeniu.
Parlamentarii UDMR Ambrus Izabella, Bende Sandor, Benedek Zacharie și Roxana Mînzatu (deputat PSD) au organizat vineri, la sediul Consiliului Județean Brașov, o dezbatere publică privind modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Pe agendă au fost incluse puncte precum organizarea și desfășurarea examenului pentru obținerea permisului de conducere, aspecte legate de suspendarea permisului de conducere sau măsuri preventive. Organizatorii s-au pregătit cât se poate de bine, au trimis pe mail invitații înainte de minivacanța de 1 Mai, au revenit zilele trecute, au dat telefoane, dar, la dezbatere nu s-a prezentat niciunul dintre cei direct vizați de modificările legislative. Au venit numai câteva persoane, printre care și vicepreședinții Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor și Imelda Toaso și șeful de cabinet al prefectului.
În schimb, dintre cele aproximativ 80 de persoane invitate de la școlile de șoferi și cabinetele de testare psihologică, nu a venit nici una. Poate că nu a fost ora potrivităni (ora 10.00), au încercat să explice organizatorii, care, după ce au stat peste 30 de minute în sală au decis să anuleze evenimentul.
Dezbaterile publice, neinteresante pentru brașoveni: „M-am temut de dezinteresul brașovenilor“
Ideea organizării unei dezbateri la Brașov a venit după ce un eveniment similar, desfășurat în Odorhei s-a bucurat de succes.
„Am fost la Odorhei la o astfel de întâlnire, unde participarea a fost numeroasă, iar oamenii au avut multe observații. Printre altele reprezentanții școlilor de șoferi au solicitat ca polițiștii să nu stea lângă candidați sau să existe trasee prestabilite pentru proba practică. Au cerut și să fie scurtată perioada dintre programarea examenului teoretic și a celui practic (în prezent se această perioadă ajunge și la 6 luni – n.n.). Era interesant să avem păreri și de la Brașov, pentru că se lucrează la un proiect de modificare a Codului rutier, dar sunt în curs și alte modificări legislative”, a declarat după dezbaterea anulată deputatul UDMR, Ambrus Izabella.
De altfel, Izabella Ambrus a mărturisit că s-a temut încă de la început de dezinteresul brașovenilor față de un astfel de evenimente: „Am văzut acest lucru și când eram vicepreședinte al Consiliului Județean, când orice întâlnire cu primăriile era foarte greu de organizat. Am vrut să ajutăm, dar asta e. Din păcate, de multe ori, după ce se aprobă un act normativ, suntem criticați”.
Roxana Mînzatu: „Cred că noi, ca oraș, meritam un alt renume, nu pe cel de neserioși“
Deputatul Roxana Mînzatu a explicat că s-a alăturat alăturat inițiativei parlamentarilor UDMR și, după ce a văzut că în alte zone ale țării, dezbaterile publice au fost utile, a considerat că și la Brașov se poate organiza un astfel de eveniment. „Avem și aici probleme și oameni capabili să vină cu soluții, dar am avut parte de o sală goală. Ca brașoveancă, nu pot spune că mi-a picat bine. Cred că noi, ca oraș, meritam un alt renume, nu pe cel de neserioși. Este o dezamăgire pentru mine că Brașovul nu a răspuns prezent invitației noastre Nu renunțăm la ideea de a dialoga pe tema Codului rutier, dar am fi vrut să auzim problemele de la cei vizați și dacă sunt de părere că sunt necesare modificări legislative”, a declarat Mînzatu.
De altfel, Roxana Mînzatu a precizat că „la nivel parlamentar am discutat despre posibilitatea de a modifica legislația prin care sunt stabiliți examinatorii, pentru că sunt prea puțini, pentru că trebuie să găsim resurse prin care să implicăm și alte categorii de funcționari în examinare. Aceste aspecte trebuie discutate, nu se poate să legiferăm direct. Sper să avem și alte ocazii în care să discutăm pe tema aceasta. Codul rutier este încă în dezbatere la Parlament, la Comisia pentru Industrii și Servicii. Nu este ultima ocazie de a dezbate acest act normativ”.