Primarul General al Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, Primarul Municipiului Braşov, George Scripcaru, şi Primarul Municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, au semnat astăzi, la Braşov, statutul şi actul constitutiv ale Asociaţiei de cooperare privind dezvoltarea integrată a Axei de Dezvoltare Braşov-Bucureşti-Constanţa. „Axa BBC“ cum au numit-o cei trei edili, va colabora pentru atragerea de fonduri europene în vederea finanțării unor proiecte comune de dezvoltare.
Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a anunţat ca prioritate Autostrada Comarnic-Braşov şi a menţionat că îşi doreşte ca cele trei echipe să structureze cât mai rapid o formulă de lucru, care să realizeze împreună o listă de proiecte prioritare şi să acceseze fonduri europene nerambursabile, direct, acolo unde este aplicabil, pentru reducerea birocraţiei. De altfel, Scripcaru a spus clar că își dorește ca această asociație de colaborare să fie implementeze proicte mai mult pe cont propriu, solicitând cât mai puțin intervenția Guvernului.
George Scripcaru: „Putem elimina astfel veriga guvernamentală, care întârzie mult lucrurile. Se întâmplă acum să trimitem proiecte la Guvern, iar după mult timp să descoperim că e pierdut și îi regăsim doar refăcând traseele”.
La rândul său, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a spus că Asociaţia va putea propune instituţiilor europene proiecte benefice nu doar pentru cele trei oraşe asociate, ci şi pentru întreaga ţară, declarând că o prioritate o constituie asigurarea unor căi de transport feroviare cât mai rapide între cele trei oraşe, dar și rezolvarea deficitului de resurse umane în domeniul HoReCa, în cele trei orașe care sunt, de altfel, principalele zone turistice ale României.
Decebal Făgărău: „Este cunoscut faptul că la Constanţa sezonul turistic este vara, iar la Braşov este iarna. Cred că putem găsi soluţii pentru ca în peripadele de vârf, în cele două centre turistice să fie asigurată resursa umană în acest domeniu”.
Primarul municipiului București, Gabriela Firea, spune că există mai multe domenii prioritare în cele trei municipii, către care își va îndrepta atenția nou formata asociație. Ea a exemplificat intenţia de colaborare în domeniul social, prin construirea de centre pentru seniori la Braşov şi la Constanţa.
Gabriela Firea: „Împreună, cele trei oraşe vor putea accesa fonduri europene nerambursabile în mai multe domenii de activitate. Cele mai importante sunt dezvoltarea infrastructurii turistice, dezvoltarea unor centre energetice de cogenerare, înfiinţarea unor centre sociale, colaborarea pentru schimb de bune practici şi chiar schimb de personal şi, lucru foarte important, promovarea comună în domeniul turismului. Nu ne oprim aici, trebuie să depăşim nivelul teoretic: după perfectarea acestor documente,vom proceda cu toţii la punerea în aplicare a demersurilor cuprinse în statutul asociaţiei. Legislaţia europeană permite şi încurajează astfel de asociaţii“.
**
Acordul cu privire la înfiinţarea Asociaţiei a fost semnat de cei trei edili în luna iunie, la Bucureşti. Conform Băncii Mondiale, concentrarea de populaţie şi investiţii în zona acestor mari centre urbane – Braşov, Bucureşti, Constanţa – poate fi valorificată mult mai eficient în urma interconectării lor. Astfel se creează zone urbane, cu statut de metropolă, ce îşi pot deservi mult mai bine cetăţenii, printr-o dezvoltare economică nu doar uniformă, ci şi accentuată.
Astfel de asociaţii sunt destul de des întâlnite în lumea dezvoltată, variind de la regiunea Ruhr din Germania (cu oraşe precum Dortmund, Bochum, Essen, Duisburg şi Dusseldorf în strânsă colaborare) până la BosWashMeg din S.U.A. (una dintre cele mai mari megalopolisuri din lume, care se întinde de la Boston la Washington D.C.