Comuna Vama Buzăului din județul Brașov este la un pas de a fi atestată ca stațiune turistică de interes local. Atestarea se va face printr-o Hotărâre de Guvern, al cărei proiect a fost lansat în dezbatere pe site-ul Ministerului Turismului.
Alături de Vama Buzăului vor mai fi atestate alte opt localități sau porțiuni de localități din România. Acestea sunt: comunele Bîrsana şi Botiza din judeţul Maramureş, municipiul Carei şi oraşul Livada din judeţul Satu Mare, oraşul Cisnădie din judeţul Sibiu, oraşul Novaci şi comuna Polovragi din judeţul Gorj, comuna Rodna din judeţul Bistriţa Năsăud.
„Localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes local şi vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică. Având ȋn vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcţiile, agricultura, artizanatul şi comerţul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone”, se arată în nota de fundamentare.
Autorii proiectului de act normativ spun că impactul pozitiv este determinat de creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism.
„Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice. Prin realizarea acestor proiecte, localităţile se vor dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o creştere a numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă”, se mai menţionează în proiect.
Având în vedere solicitările şi documentaţiile depuse de autorităţile administraţiei publice locale, Ministerul Turismului a procedat la verificarea îndeplinirii criteriilor legale, efectuând inclusiv vizite la faţa locului, se mai arată în nota de fundamentare.
Vama Buzăului aștepta încă din mai atestarea ca stațiune turistică
Vama Buzăului a depus încă de anul trecut documentația pentru atestare și aștepta emiterea hotărârii de Guvern încă din luna mai, după cum declara, în primăvară, primarul Tiberiu Chirilaș, care spunea la momentul respectiv că localitatea indeplinește criteriile cerute de Ministerul Turismului:
„Este un vis al meu de când am pășit în administrația publică locală, de a face ca Vama Buzăului să devină stațiune turistică. Pentru a primi atestarea trebuie să atingem unele criterii, iar din punctul nostru de vedere aceste criterii sunt deja îndeplinite”.
Unul dintre criteriile care trebuie respectate în acest caz ține de numărul de locuri de cazare puse la dispoziția turiștilor. Vama Buzăului are aproximativ 100 de locuri de cazare clasificate în pensiuni de 2 sau 3 margarete.
Atracțiile Vamei
Vama Buzăului este situată la poalele Munţilor Ciucaş, la o altitudine de 800 de metri. Comuna, aflată în sud-estul judeţului Braşov, a avut statutul oficial de vamă între Transilvania şi Ţara Românească, situându-se la intersecţia judeţelor Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova. În componența sa intră 4 sate: Vama Buzăului, Acriş, Buzăiel şi Dălghiu
Comuna Vama Buzăului include 4893 ha din situl Natura 2000 ,,Ciucaş’’, adică 22.5% din suprafaţa totală a acestuia. Printre atracțiile de la Vamă sunt și resursele naturale ale Munților Ciucaș și Munților Siriu: Rezervaţia naturală ,,Tigăile Mari’’; ,,Turnul lui Goliat’’; ,,Colții Bratocei’’; ,,Colții Nitrii’’; ,,Mâna Dracului’’ (,,Mâna cu cinci degete’’); Cheile Pârâului Alb; Cheile Văii Stânei; Cheile Strâmbului; Cheile Babaruncăi și Cheile Cheiței; Fântâna lui Nicolae Ion; Zona cu rhododendron; Lacul vulturilor; Cascada Pruncea-Casoca; Cascada ,,Urlătoarea’’aflată la aproximativ 3 km de rezervaţia ,,Valea Zimbrilor’’și cele 7 maluri de pământ numite ,,festunguri’’ (întăriri).
Un obiectiv turistic important este Rezervaţia ,,Valea Zimbrilor’’, care se află pe teritoriul comunei și care are în acest moment 34 de exemplare ce trăiesc în condiții de semilibertate.
Programul cultural bogat din Vama Buzăului, criteriu pentru un punctaj mai mare
În documentația depusă la Ministerul Turismului, administrația locală din Vama Buzăului amințete și de bogatul program cultural anual la nivelul comunei, desfășurat în două cămine culturale. Printre evenimente se află ,,Primăvara folclorică la Vama Buzăului’’ – luna mai; ,,Fiii satului – Vama Buzăului’’ – luna mai; ,,Ziua Eroilor – Vama Buzăului’’ – luna iunie; ,,Gospodarul vămăşan’’ – luna august; ,,Seara colindelor – Vama Buzăului’’ – luna decembrie; Teatru pentru adulţi şi copii – organizat lunar;