Flota RATBV va fi „împrospătată“ cu 106 mijloace de transport ecologice, care vor fi achiziționate de Primăria Brașov prin diferite proiecte cu finanțare nerambursabilă. Municipalitatea are în curs de depunere 3 aplicații, dintre care două pe Programul Operațional Regional (POR) 2014 -2020 și unul pe Fondul de Mediu, pentru a cumpăra troleibuze noi, autobuze electrice și autobuze hibrid. Această completare a flotei vine în contextul în care RATBV își va extinde serviciile și spre localitățile din jurul Brașovului, de anul viitor (Detalii AICI), iar în acest moment se analizează și posibilitatea introducerii unor autobuze special pentru elevi (Detalii AICI)
Cele mai avansate proiecte sunt cele pentru care Brașovul vrea să obțină finanțare prin POR. Este vorba despre două proiecte desfășurate în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Într-un al treilea proiect, Municipiul Brașov va încerca să obțină o finanțare prin Fondul de Mediu
- Primul dintre proiecte vizează achiziția a 26 de troleibuze cu lungimea de 18 metri și 20 de autobuze electrice, dintre care 12 cu lungimea de 18 metri și 8 cu lungimea de 12 metri. În cazul acestui proiect, aplicant este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MRDAP), care va face și achizițiile, iar municipiul Brașov va asigura contribuția de 2% din cheltuielile eligibile. Pentru achiziția celor 26 de troleibuze, a fost aprobat, de către Autoritatea de Management POR, Documentul Justificativ pentru finanțare din fonduri ESI 2014-2020, se elaborează cererea de finanţare de către MDRAP. Primăria Braşov pregăteşte documentele care vor fi anexate cererii de finanţare. În ceea ce privește cumpărarea celor 20 de autobuze electrice, a fost transmisă către AM POR, o solicitare de redeschidere a apelului de fişe de proiecte, având în vedere că există fondurile necesare. După aprobarea solicitării, MDRAP va depune cererea de finanţare, iar municipalitatea va transmite documentele care se vor anexa la această cerere.
- Al doilea proiect vizează achiziția altor 25 de troleibuze și a 10 autobuze hibrid, tot cu o contribuție proprie de 2 %. Finanțarea pentru achiziția vehiculelor este solicitată de Primăria Brașov, iar conform reprezentanților municipalității, a fost aprobat, de către Autoritatea de Management a POR, Documentul Justificativ pentru finanţare din fonduri ESI 2014-2020. În această perioadă se întocmeşte documentaţia ce stă la baza cererii de finanţare şi scrierea cererii de finanţare.
- Într-un al treilea proiect, pentru achiziția a 25 de autobuze electrice, municipiul Brașov va aplica pe Fondul de Mediu. Contribuția de la bugetul local, în acest caz va fi de 20%.
Administrația Fondului de Mediu vine cu mai multe condiții, pentru acordarea banilor pentru cumpărarea a 25 de autobuze electrice
„În acest moment pregătim documentele necesare pentru a putea depune solicitarea de finanţare pe Fondul de Mediu. Deocamdată este în dezbatere Planul de calitate a aerului în Municipiul Braşov, unul dintre documentele necesare pentru a putea aplica. Acesta va trebui avizat de către Agenția pentru Protecția Mediului şi apoi aprobat de către Consiliul Local“, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
Planul de calitate a aerului poate fi consultat pe site-ul Primăriei Brașov, iar opiniile, observațiile și recomandările pot fi depuse până la data de 23 octombrie. În 24 octombrie, va fi o dezbatere publică la sediul primăriei, după care vor fi obținute avizele necesare, iar în ultima etapă Planul privind calitatea aerului va fi supus aprobării Consiliului Local Brașov.