Brașovul va avea prima Unitate pentru marii arși din afara Capitalei, după ce o firmă privată a investit în amenajarea unui sector pentru arșii grav (SAG), la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Acum, acest sector din spital așteaptă din partea Ministerului Sănătății, acreditarea ca Unitate pentru marii arși și finanțarea ca atare a serviciilor medicale oferite aici. În prezent, în România există doar 11 paturi de ATI pentru tratarea acestor pacienți. Cu cele două amenajate la Brașov, vor fi în total 13, un număr încă prea mic față de necesar, dacă ne luăm după experiența ultimilor ani.
Ieri, Sectorul pentru Arși Grav de la Spitalul Județean a fost vizitat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a apreciat această investiție cu bani dn sectorul privat ca fiind „impresionantă“.
Sectorul pentru Arși Grav de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov se află în Secția de Chirurgie Plastică condusă de dr. Dan Grigorescu și a fost amenajată și dotată printr-o investiție de 74.000 de euro, asigurată de sponsorizarea făcută de LOSAN România.
Tot dacă e să ne luăm după experiență – iar modernizarea corpului B al Spitalului Județean, ce durează deja de 2 ani este cel mai bun exemplu – se poate spune că Sectorul de Arși Grav a fost pus pe picioare într-un timp record: 4 luni!
Structura pentru Arșii Grav de la Spitalul Județean a fost amenajată pe o suprafață de 81 de metri pătrați, perfect izolată de restul spitalului, și are două saloane a câte un pat, dotate cu echipamente echivalente celor din secțiile de terapie intensivă, cuprinzând: un pat ATI cu cântar incorporat, un troliu ATI, un monitor cu funcție de monitorizare invazivă a TA, patru injectomate, un infuzomat, o pompă de nutriție și un încălzitor. Fiecare salon dispune de un dispozitiv de purificare și sterilizare a aerului. Cele două saloane au mai fost echipate cu un sistem de monitorizare video ce poate fi accesat și de la distanță.
Ca dotări suplimentare au mai fost asigurate: o targă specială de transport al pacientului (care permite inclusiv efectuarea băii terapeutice, în anumite condiții), un elevator de tip Invacare și un dermatom Aesculap. În imediata apropiere a celor două saloane este organizată sala de tratamente, cuprinzând două băi pentru arși, perfect funcționale, la care au fost asociate o instalație de preparare a apei microbiologic pure și două dispozitive necesare șederii în cadă a acestor pacienți. Sala a fost dotată și ea cu un dispozitiv de purificare și sterilizare a aerului. De asemenea, pentru asigurarea intimității pacienților în cursul transportului din salon în sala de tratamente a fost achiziționat un paravan special.
„În contextul lipsei de paturi în care să poată fi tratați pacienții cu arsuri grave, aceste două locuri sunt funcționale 100% și dorim să le punem la dispoziția sistemului național de sănătate publică. Experiența de peste 40 de ani în tratamentul arsurilor grave de care beneficiază colectivul Secției Clinice Chirurgie Plastică, precum și derularea programului AP-ARSURI de către acesta sunt argumente suplimentare în promovarea existenței acestei facilități în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov”, a declarat șeful secției, dr. Dan Grigorescu.
Sursa foto: FB- Dan Grigorescu
Până la această reorganizare, pacienții arși grav erau tratați în secția ATI, fie într-o „rezervă” de două locuri, fie în saloane de câte șase paturi, astfel încât izolarea lor nu era posibilă nici în cadrul saloanelor, nici din punctul de vedere al circuitelor medicale, acestea lipsind cu desăvârșire. Actuala organizare permite un control/autocontrol microbiologic mult mai eficient și mai dedicat, la nivelul standardelor europene în domeniul îngrijirii arșilor grav, permițând, implicit, și o luptă mult mai eficientă împotriva infecțiilor cu germeni multirezistenți.