O femeie de 46 de ani a murit pe 8 ianuarie la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „A. I Sbârcea“, chiar în blocul operator. Cazul a fost anunțat la Inspectoratul Județean de Poliție de unul dintre medici, iar polițiștii au pornit acum ancheta, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. „Cadavrul a fost ridicat și transportat la SJML Brașov în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului“, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov, Alina Maria Ivan.
Conducerea spitalului așteaptă rezultatele necropsieiei, însă managerul Valeria Badea spune că la această operație nu a lipsit nimic din ceea ce unitatea medicală trebuia să pună la dispoziție – „nici medici, nici substanțe“.
„După ce s-a început anestezia generală, s-a intubat, a intervenit acest incident. În sala de operaţie, cu toată Reanimarea prezentă, cu toate manoperele făcute conform protocoalelor. A mai avut operaţii (…) Nu s-a menţionat nimic, analize în limite normale, noi avem toată documentaţia. Efectiv – un incident foarte trist pentru toată lumea. Se presupune că ar fi fost un şoc anafilactic la o substanţă, un caz foarte rar, la o substanţă anestezică, care începe cu stop cardiac, ce nu a reacţionat la nicio manevră ce face parte din procedura noastră de reanimare (…) Nu a lipsit absolut nimic, nici medici, nici substanţe”, a explicat dr. Valeria Badea, manager Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „A. I. Sbârcea” Braşov, pentru mediafax.ro.
Dr. Valeria Badea a mai precizat că femeia nu avea nimic în antecedente şi că „a fost bine investigată“, la examenul preanestezic: „Au fost făcute toate investigaţiile biologice, examenul preanestezic înainte, exact aşa cum trebuie procedat. Pentru noi, şi chiar pentru foarte multă lume este o situaţie de excepţie, pentru că stopul cardiac a survenit rapid, după intubaţie, manevrele de resuscitare au fost făcute în cel mai scurt timp, însă au rămas fără efectul aşteptat. Aici este particularitatea situaţiei şi de aceea sunt foarte importante elementele necropsiei. (…) Intervenţia chirurgicală a femeii era una obişnuită în ginecologie. Nu ne lipseşte nimic pentru asemenea intervenţii, spitalul are tot ce trebuie. Femeia fusese investigată şi cardiologic, nu avea ceva cu risc vital aşa mare. Rămân la părerea că diagnosticul histio-patologic ne va lămuri şi poate nici acesta în totalitate“.
Dr. Badea a subliniat că spitalul nu s-a mai confruntat cu astfel de evenimente, adăugând că au mai fost cazuri când asemenea situaţii au apărut după o complicaţie, după o tromboembolie. Medicul a mai spus că va pune la dispoziţia anchetatorilor toate documentele în acest caz.
Anul trecut, la Spitalul Clinic de Obstretică Ginecologie Braşov au fost îngrijiţi 13.000 de pacienţi, dintre care 4.200 au fost cazuri de naşteri, din restul cazurilor, un procent de 30-40%, fiind intervenţii chirurgicale de genul celei pe care a necesitat-o femeia respectivă.