Site icon

Bugetarea participativă propusă de USR, acceptată de trei din 22 de primării din județul Brașov

Implementată cu succes la Cluj sau Sibiu, bugetarea participativă va fi implementată și în câteva localități din județul Brașov, după ce anul trecut, USR Brașov transmis solicitări către 22 de primării, prin care au solicitat implementarea acestui mecanism de finanțare a proiectelor. 

 „Ne dorim ca structurile de administrație publică să ofere posibilitatea cetățenilor să vină cu propuneri directe pentru comunitățile lor și să solicite finanțarea pentru acele proiecte. Până acum, am primit răspunsuri afirmative privind adoptarea bugetării participative de la Primăria și Consiliul Local Brașov, precum și de la primăriile Săcele și Făgăraș. De asemenea, zilele trecute am avut o discuție pe această temă și Primăria Zărnești, care a spus că se gândește că preia acest mecanism în buget”, a declarat vicepreședintele USR Brașov, Naomi Reniuț-Ursoiu. 

În schimb, cei de la Hărman nu au fost foarte deschiși, a mai spus reprezentanta USR Brașov.

„De la celelalte primării, printre care Râșnov sau Ghimbav, nu avem încă răspunsuri, dar încă așteptăm de la toate administrațiile la care am depus astfel de propuneri. Bugetarea participativă este un mecanism prin care încurajăm participarea cetățenilor la viața publică, la actul de administrație și în același timp, încercăm să sensibilizăm și administrația publică, astfel încât să răspundă în timp real la anumite nevoi care se conturează la nivel local”, a mai spus Naomi Reniuț-Ursoiu. 



 

Pe de altă parte, deputatul USR Brașov, Tudor Benga, a precizat că bugetarea participativă este extrem de importantă, mai ales în condițiile în care România are o mare problemă, din punct de vedere al modului în care de nivel bugetar se dezbat pe repede înainte.  Avem nevoie ca oamenii să aibă timpul necesar să se uite peste cifrele din proiectele de buget propuse de administrații și tocmai de aceea mă bucur pentru această soluție și salut această inițiativă.  Este și o chestiune transparență, care nu lezează în niciun fel autoritatea factorului local de decizie, ci pur și simplu permite cetățenilor să participe la prioritizarea unor investiții”. 

Municipiul Braşov, prin consilierii liberali a anunţat încă de anul trecut că va adopta mecanismul bugetării participative

Exit mobile version