Brașovul trece la bugetarea participativă. Din 2019, cetățenii pot deveni „manageri de proiect” pentru investiții de până la 150.000 euro, în cartierul lor

Braşovul ar putea prelua modelul „bugetării participative” de anul viitor, iar dacă se va lua o decizie în acest sens, 5% din bugetul de investiţii al municipiului ar urma să fie folosit pentru proiecte propuse de cetăţeni, care cunosc cel mai bine situaţia „de la firul ierbii”. Conceptul a fost deja implementat în România, în special, în oraşele mari din Transilvania. 
 
Prin bugetarea participativă, cetăţenii dintr-o localitate primesc putere de decizie asupra unei părţi a bugetului local. 
Deocamdată, planul este în stadiul de propunere lansată de consilierii PNL în şedinţa de ieri, însă, pentru a fi pusă în aplicare, va mai fi nevoie de aprobarea unui regulament şi a altor documente. 
Astfel, liberalii propun ca din 2019, 5% din bugetul destinat investițiilor să fie dedicat unor proiecte de infrastructură sau cultural-educaționale, bazate pe idei venite direct din partea cetățenilor. 
„Practic, bugetul participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un procent de 5% alocat din bugetul de investiții al municipiului“, a explicat consilierul local Carmen Ferghete-Țop (PNL).
 
Ce proiecte sunt eligibile: 
1. Alei, trotuare şi zone pietonale
2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei 
3. Spaţii verzi şi locuri de joacă
4. Amenajare spaţii publice 
5. Proiecte culturale și educaționale, inclusiv cele care vizează infrastructura școlară sau edificiile culturale 
6. Brașovul, oraș digital. 
Chiar dacă un proiect se încadrează mai multe domenii, deponentul trebuie să opteze pentru domeniul pe care îl consideră cel mai potrivit. 

Care este procedura de alocare a banilor 

Fiecare proiect de acest gen poate fi depus de către cetățeni – persoane fizice, persoane juridice, ONG-uri sau asociații de proprietari, și trebuie să se încadreze în limita a 150.000 de euro.
Vor putea depune cereri de finanțare cetățeni care locuiesc, muncesc sau studiază în Brașov. Ei trebuie să se înscrie pe platforma electronică ce va fi creată anul viitor.  

Selecție în ai multe  etape 

Propunerile de proiecte transmise de cetățeni vor trece, în primă fază, printr-o evaluare din partea Primăriei Brașov. Ulterior, acestea vor fi supuse unui vot public pe platforma online.