Site icon

VIDEO. Bibliotecă vie la Muzeul Casa Mureșenilor. „Cărți vii” sunt martorii celui de-al Doilea Război Mondial

În organizarea Universității Transilvania din Brașov și a Muzeului Casa Mureșenilor Brașov, marți, 16 aprilie 2019, între orele 10.00 și 15.00, se va desfășura evenimentul Biblioteca Vie- Istorie. Memorie. Oralitate – Mărturii din cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta este cuprins în seria de activități derulate în cadrul proiectului ACT- Active Telling. Active Learning, prin programul Europe for Citizens.



 

Miza proiectului o reprezintă valorificarea memoriei celui de-al Doilea Război Mondial. Actorii principali – cărțile vii – sunt  militari și civili, precum și urmași ai acestora, păstrători ai amintirilor despre încercările și greutățile războiului.

Evenimentul este organizat la 75 de ani de la prima bombardare a Brașovului. În 16 aprilie 1944, între orele 11.05 – 11.15 este bombardat pentru prima oară Braşovul. Au fost atacate şi distruse parţial principalele obiective strategice – Fabricile IAR, Gara oraşului cu Atelierele de reparaţii CFR, precum şi Fabricile Astra, care la acea dată fabricau tunuri antiaeriene – dar și obiective civile. 

 

„Cititorii cărților vii vor fi elevi și studenți brașoveni. Aflând de la sursă cum a fost atunci, aceștia vor deveni mai atenți și mai responsabili cu privire la lumea pe care o au azi, acum, la dispoziție. În cadrul proiectului ACT- Active Telling. Active Learning s-au desfășurat sau urmează să se desfășoare activități similare și în celelalte țări partenere: Italia, Croația, Slovenia și Polonia”, susține lector dr. Daniela Sorea, de la Facultatea de Sociologie și comunicare.



 

„Muzeul Casa Mureșenilor a desfășurat numeroase activități prin care tânăra generație a putut să înțeleagă mai bine evenimente petrecute cu mulți ani înainte, atât în ceea ce privește activitatea membrilor familiei Mureșianu din perioada sec. XIX – XX, cât și a istoriei aviației românești, de la începuturi și pânâ în prezent. Acest eveniment îi va pune în contact direct cu veterani și supraviețuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial sau urmași ai acestora, tinerii având posibilitatea să înțeleagă ce înseamnă războiul și ororile acestuia”, a declarat și  Traian Dumbrăveanu, muzeograf  la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov.

Exit mobile version