Site icon

Deputatul Gabriel Andronache îi îndeamnă pe braşoveni să facă petiţii şi să meargă în instanţă pentru transportul metropolitan

Deputatul PNL Braşov Gabriel Andronache îi îndeamnă pe toţi cei care sunt afectaţi de păstrarea unor operatori privaţi de transport pe traseele din Braşov, în detrimentul transportului metropolitan, să ia măsuri pentu a-şi arăta nemulţumirea.
 


 
 
Gabriel Andronache spune că cetăţenii pot acţiona în contencios OUG nr. 51/28.06.2018, care a prelungit până în 2023 actualele licenţe de transport de pe traseele intrajudeţene, pe motiv că le-a fost încălcat dreptul fiundamental la un trai decent, în componenta de sa de asigurare a mobilităţii. Mai exact, pot acţiona în contencios IOUG, oamenii sunt obligaţi să călătorească în condiţii indecente pentru încă 4 ani, a explicat Andronache. 
 
„În subsidiar,  se poate sesiza Curtea Constituţională a României şi fac apel la cetăţenii afectaţi de această decizie ineptă a Guvernului, să se unească şi să o facă, arătând că ea este neconstituţională“, a spus Andronache. El vorbeşte, de asemenea, despre o posibilă petiţie publică a cetăţenilor afectaţi de ordonanţă, către Avocatul Poporului, să procedeze la sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa OUG 51/2019. „De altfel Avocatul Poporului a fost petiţionat de Federaţia Elevilor din România cu privire la această ordonanţă dar nu a avut nicio reacţe până în prezent. Poate un imbold cetăţenesc o va ajuta să reacţioneze“, a declarat Gabriel Andronache. 
 
Nu în ultimul rând, liberalul anunţă că în Parlament va solicita, alături de colegii săi, dezbaterea în procedură de urgenţă şi respingerea ordonanţei.


 
Îndemnul lui Andronache vine în contextul în care pe 26 iunie, Guvenrul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă prin care prelungeşte cu încă 4 ani, licenţele interjudeţene de traseu existente în prezent. Aceste licenţe aveau ca termen de expirare 30 iunie 2018, condiţii în care multe unităţi administrativ teritoriale din zona metropolitană au început demersurile pentru introducerea transportului metropolitan, concesionat către SC RATBV SA, aceeaşi firmă care operează şi în municipiul Braşov. Ordonanţa a fost publicată pe Monitorul Oficial, devenind lege, două zile mai târziu, pe 28 iunie. Între timp însă, Asociaţia de Transport Metropolitan Braşov a emis pentru trei localităţi – Ghimbav, Sânpetru şi Bod, licenţe locale valabile de la 1 iulie. De atunci, pe cele trei trasee circulă în paralel, atât vechii operatori, care au obţinut un „răgaz“ până în 2023, dar şi noii operatori, care au obţinut licenţa începând cu 1 iulie 2019, când, cel puţin teoretic, vechii transportatori trebuiau să îşi încheie contractele.
 
 
Exit mobile version