Ziua Limbii Române va fi marcată şi în acest an la Braşov, pe parcursul a două zile, pe 30 şi 31 august, a anunţat viceprimarul municipiului Braşov, Costel Mihai.
Viceprimarul spune că la sfârşitul acesteiu luni, Braşovul va marca această sărbătoare, printr-un eveniment organizat împreună cu Uniunea Scriitorilor din România, Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă“ dar şi cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău şi Teatrul Naţionali din Iaşi. De altfel, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău, Petru Hadârcă s-a aflat la Braşov în aceste zile, pentru a discuta cu autorităţile locale, pe lângă punerea în scenă a unei producţii cu ocazia Zilei Limbii Române, şi a unei colaborări de viitor cu Teatrul „Sică Alexandrescu“.
Ediţia 2019 a Festivalului Ziua Limbrii Române, este a treia oară sărbătorită la Braşov. Ea se va întinde pe parcursul a două zile. Vineri, 30 august, Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă“
va avea loc un colocviu literar cu lucrări ale unor scriitori din ţară selectaţi de Uniunea Scriitorilor din România.
Sâmbătă, în Piaţa Sfântul Ioan va fi organizat un un spectacol muzical şi un recital de poezie, cu participarea Operei Braşov, a Filarmonicii Braşov şi a actorilor Teatrului Sică Alexandrescu din Braşov şi un târg de produse tradiţionale. Tot sâmbătă, la Teatrul Sică Alexandrescu, la Sala mare, va fi acordat Premiul de Literatură al Municipiului Braşov unei personalităţi a
literaturii române şi va avea loc spectacolul „Sfatul Ţării“, co-producţie a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău şi a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.
O sărbătoare cu originile în Republica Moldova
Costel Mihai, viceprimarul municipiului Braşov: „31 august a devenit în mod oficial Ziua Limbii Române în 2013 printr-un act normativ şi a fost sărbătorită la Braşov începând cu 2017. Originea acestei sărbători se află în Republica Moldova, când în contextul mişcării de renaştere naţională, la Chişinău a avut loc Marea Adunare Naţională, prin care s-a solicitat revenirea la limba română şi la alfabetul latin, interzise aproape 100 de ani. Astfel pe 31 august 1989, limba română a fost votată ca limbă de stat şi s-a luat decizia întoarcerii la alfabetul latin. Dorim să continuăm acest eveniment început în 2017, pentru că, dincolo de faptul că Ziua Limbii Române a devenit sărbătoare naţională, limba română este cea care dă formă şi conţinut identităţii noatre naţionale şi sunt mulţi români care au luptat şi s-au sacrificat pentru a păstra limba română“, a spus viceprimarul Costel Mihai.