FIN-ECO face lucările de punere în siguranță a celor două celule ale haldei ecologice de deșeuri care s-au umplut deja. Lucrările, care înseamnă o investiție de 3 milioane de euro, sunt în prezent în curs de derulare și ele vin după ce compania a investit alte câteva zeci de mii de euro în biofiltre și în refacerea perdelei vegetale de protecție, achitând, de asemenea, și o sumă de 21.000 de euro/semestru, pentru monitorizarea emisiilor și imisiilor de pe suprafața rampei, a precizat Ion Mihai, directorul depozitului de deșeuri FIN-ECO Brașov.
Compania brașoveană FIN – ECO SA a deschis depozitul de la ieșirea din Brașov spre Tărlungeni în anul 2004, iar, până, acum, în acesta au fost depozitate peste 2 milioane de tone de deșeuri. Lunar, la rampa ecologică din Brașov, care derulează contracte cu 42 de firme de salubritate licențiate ANRSC, ajung 18.000 de tone de gunoaie, fiind aduse inclusiv reziduuri din Bușteni și Azuga.
Ținând cont de cantitățile impresionante de deșeuri, primele două celule de depozitare ale haldei au ajuns la capacitatea maximă și au fost închise, astfel că, din luna mai, în baza avizelor și autorizației primite din partea autorităților de Mediu și nu numai, a demarat un amplu proiect de punere în siguranță a acestora. Acestea vor fi închise printr-un procedeu de impermeabilizare, dar și de captare a gazelor emanate de deșeuri, valoarea investiției fiind de aproximativ 3.000.000 de euro. Suma este asigurată integral din bugetul propriu al FIN-ECO SA.
Peste 7.200 de metri pătrați au fost deja impermeabilizați, iar lucrările continuă
Proiectul a demarat deja cu realizarea lucrărilor de reconfigurare a depozitului, respectiv terasare și corecţii ale pantelor. Până acum, s-au excavat peste 100.000 de metri cubi de deșeuri. De altfel, cele două celule vor fi acoperite cu mai multe folii speciale (geocompozit drenaj biogaz, geocompozit bentonitic, geocompozit drenaj ape meteorice, saltea antieroziune), peste care se vor aşterne straturi de sol, ultimul dintre ele fiind pământ vegetal. Până acum, s-au realizat aproximativ 35% din totalul lucrărilor fiind impermeabilizată o suprafață de 7.250 de metri pătrați. În plus, în vederea continuării acestor lucrări, mai sunt pe stoc aproximativ 80.000 mp de geocompozite (geocompozit bentonotic AS 5700, geocompozit drenaj gaz și geocompozit drenaj apă), spun reprezentanții FIN-ECO.
21.000 euro/semestru, pentru a ține sub monitorizare imisiile de hidrogen sulfurat sau de dioxid de sulf
De altfel, în permanență se efectuează analize și măsurători ale emisiilor, imisiilor, ale solului și apelor epurate (de pe suprafața depozitului, dar și din stația de sortare) prin intermediul unor laboratoare special autorizate și acreditate conform legislației aplicabile, astfel încât să nu existe riscul de poluare. Doar costul acestor analize este de peste 21.000 de euro/semestru.
De exemplu, la ultimele analize efectuate de către un laborator de protecția mediului acreditat RENAR, parametrii în ceea ce privește imisiile de hidrogen sulfurat au fost mai mici de 0,0052 mg/Nm3, în condițiile în cadre limitele conform STAS 12574-87 sunt de 0,015 mg/Nm3. Cele de amoniac au fost de 0,0098 mg/N m3, în condițiile în care același STAS impune limite de până la 0,30 mg/N m3, iar cele de dioxid de sulf au fost de 0,01 mg/N m3, mult mai mici față de limitele impuse, care pot ajunge până la un maximum de 0,75 mg/N m3.
Prin supravegherea permanentă a depozitului, organele de control se asigură că în cadrul acestuia sunt respectate toate cerințele impuse prin actele de reglementare, cât și prin activități de automonitoring.
„Activitatea depozitului este monitorizată periodic de către organele abilitate cu atribuții de control (Garda de Mediu) în vederea respectării cerințelor legale privind depozitarea deșeurilor în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 349 din 21 aprilie 2005 privind depozitarea deşeurilor, ale Ordinului nr.95 din 12 februarie 2005 privind stabilirea criteriilor de acceptare şi procedurilor preliminare de acceptare a deşeurilor la depozitare şi lista naţională de deşeuri acceptate în fiecare clasă de depozit de deşeuri, etc, în ultimii 2 ani fiind efectuate nu mai puțin de 27 de controale tematice, planificate sau inopinate în urma cărora nu au fost constatate deficiențe”, au explicații reprezentanții rampei ecologice.
Tocmai pentru a respecta rigorile legislației de protecția mediului, au fost efectuate ample investiții și în ceea ce privește sistemul de epurare a apelor uzate, vidanjare, montare detectoare de radiații, montare biofiltre, refacere perdea vegetală de protecție, în valoare de aproximativ 65.000 de euro.
Imediat după depozitare, deșeurile sunt acoperite pentru a nu emana mirosuri
De asemenea, reprezentanții companiei au mai adăugat faptul că încă din faza de construcție a depozitului, celulele pentru depozitarea deșeurilor, inclusiv taluzurile, au fost impermeabilizate conform standardelor și normativelor în vigoare aplicabile. Practic a fost pus, mai întâi, un strat de argilă uniformizat și compactat cu o grosime de 40 de cm, apoi un strat de geocompozit bentonitic, dar și geomembrane PEHD protejate cu geotextile nețesut, strat de anvelope acoperit cu pietriș cu scopul de a mări protecția geomembranei și s-au realizat puțurile de captare a biogazului rezultat din descompunerea anaerobă a deșeurilor.
„Deșeurile depuse zilnic pe celula 3 sunt nivelate și compactate prin treceri repetate ale compactorului, după care sunt acoperite cu un strat de material inert cu o grosime de cca. 15-20 cm, aceasta prevenind și stopând emanarea mirosurilor. Mai mult decât atât, întreaga suprafața a depozitului este înconjurată de garduri și perdea vegetală de protecție pe 3 rânduri cu rol depoluant și de atenuare a zgomotului”, au mai explicat oficialii FIN-ECO.
Depozitul ecologic FIN-ECO a fost construit în anul 2004, în baza proiectelor necesare obținerii autorizațiilor de construire nr.86/12.06.2002 și nr.180/31.07.2009 eliberate de Primăria Municipiului Săcele, autorizații care au avut la bază avizele (aprobările) din partea autorităților competente (Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică, SGA Brașov, Compania Apa, Electrica SA, etc) și deține autorizația de mediu integrată nr.SB 112/22.03.2010, rev. 19.05.2011, rev 19.06.2019 și autorizația de închidere a celulelor 1 și 2 nr. 2/14.01.2019.
Administratorul depozitului ecologic spune că firma sa are peste 120 de persoane angajate, care nu au avut probleme de ordin medical sau de sănătate, iar FIN-ECO nu înregistrează nici un fel de datorii la bugetul statului, bugetul local și se află la zi cu plata tuturor furnizorilor.