Site icon

Cu 10 zile înainte de alegerile prezidențiale, 62 de secții de vot din județul Brașov sunt total inaccesibile persoanelor cu dizabilități

62 de secții de votare din județul Brașov sunt total inaccesibile persoanelor cu dizabilitați sau mobilitate redusă. Deputatul USR Brașov, Tudor Benga, atrage atenția autorităților publice din județul Brașov că, potrivit legii, au obligația de a asigura accesul la secțiile de votare pentru toate persoanele, inclusiv a celor cu dizabilități sau a celor cu mobilitate redusă – categorie în care sunt incluși vârstnicii şi femeile gravide.



Luarea sa de poziție vine după mai multe sesizări ale unor cetățeni din județul Brașov, în urma situației de la votul pentru europarlamentare.

Deputatul USR Brașov, Tudor Benga: „Conform Legii nr. 448 din 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, toate instituțiile publice au obligația să asigure accesul neîngrădit pentru persoanele care prezintă dizabilități de natură să le îngreuneze deplasarea. În acest sens, instituțiile publice trebuie să ia o serie de măsuri și să execute lucrări de adaptare a mediului fizic, precum și a mediului informațional și comunicațional, conform nevoilor persoanelor cu handicap, factor esențial de exercitare a drepturilor și de îndeplinire a obligațiilor persoanelor cu handicap în societate. Votanții din circumscripția electorală Brașov mi-au sesizat faptul că există un număr consistent de secții de votare în județ care nu sunt dotate cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap, împiedicând astfel exercitarea dreptului de a vota pentru acele persoane”.



Pentru a vedea care este amploarea acestei probleme în județ, deputatul Tudor Benga a solicitat informații oficiale de la mai multe instituții, printre care Primăria Brașov, Prefectura Brașov, Autoritatea Electorală Permanentă sau Avocatul Poporului. De altfel, Avocatul Poporului va analiza situația de la Brașov și va acționa în consecință.

Conform datelor obținute până în prezent, dintr-un total de 455 de secții de votare din județul Brașov, 62 (adică 13,62%) sunt total inaccesibile persoanelor cu mobilitate redusă.



Ce răspunsuri au transmis instituțiile chestionate?

* Instituția Prefectului județului Brașov: 

Am solicitat Prefecturii Brașov date despre numărul de secții de votare fără acces pentru persoane cu handicap, însă mi s-a comunicat faptul că această instituție nu deține astfel de date, deși Prefectul ar fi avut competența legală să adreseze această problemă”, a declarat deputatul USR Brașov.

* Primăria municipiului Brașov:

„Din răspunsul obținut de la Primăria Brașov, reiese că există 7 secții de votare care nu asigură accesul pentru persoane cu dizabilități, iar alte de 39 secții de votare sunt amenajate la etajul unor clădiri unde există rampe de acces în imobil, dar nu și la etaj. Conform atribuțiilor legale, primarul este răspunzător pentru organizarea și desfășurarea alegerilor în localitatea în care este ales, de stabilirea și dotarea secțiilor de vot, precum și de accesibilizarea acestora pentru persoanele cu dizabilități”.

În municipiul Brașov, sunt amenajate 182 de secții de votare, astfel că, din datele oferite de Primăria Municipiului Brașov, rezultă că 21,42% dintre ele sunt inaccesibile persoanelor cu dizabilități.



* Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat, pe 14 aprilie 2019, tuturor primăriilor din județul Brașov, situația respectării prevederilor legale privind asigurarea dreptului la vot pentru persoanele cu diabilități sau cu mobilitate redusă.

Conform datelor transmise de AEP către USR, în județul Brașov sunt 62 de secții în care persoanele cu deficiențe motorii nu au acces, 18 dintre ele fiind amenajate la etaj, una la demisol, iar alte 43 la parterul unor clădiri care nu sunt prevăzute cu rampe de acces. Tot AEP a menționat, în răspunsul transmis deputatului USR Tudor Benga, că în Zărnești ar fi 16 secții de votare cu probleme de acces, la Voila – 5, Făgăraș – 3, Rupea – 3 (dintre care două la etaj și una la parterul unui imobil fără rampă de acces), Viștea – 3, Recea – 3, Hălchiu – 2, Cincu – 2, Codlea, Cristian, Șinca Nouă – câte una.

Exit mobile version