Cum a crescut valoarea centrului de reabilitare a urșilor de la Brașov, de la 2 la 10 milioane de euro

Lansată de Regia Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov, ideea amenajării unui centru de reabilitare a urșilor în Masivul Postăvarul a devenit parte a unui proiect național de gestionare a acestei specii, pentru care Ministerul Mediului încearcă de mult timp să acceseze bani europeni. Despre acest proiect a vorbit și fostul ministru al Mediului, dar și cel actual. 

Astfel, ministrul Mediului, Costel Alexa, a anunțat vineri, 21 februarie, la Zărnești, că „ministerul pe care îl conduc  va depune în această lună un proiect POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare – n.n.) de 10 milioane de euro, prin care vrem să facem în județul Brașov un mai bun management al urșilor. Se va mai construi încă un sanctuar. În sfârșit face și statul român unul. Ne dorim foarte mult ca presiunea care este astăzi și beneficiu și, evident, sprijinul pe care îl dă doamna Lapis va  mai fi împărțit cu încă o entitate din Brașov, astfel încât, această specie protejată de lege să aibă condiții cât mi bune privind conservarea biodiversității”.  

Anul trecut, centru de reabilitare era mai ieftin 

Despre același proiect a amintit, în 22 iulie, 2019, tot la Zărnești, și fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu. Dar ea a fost mai inteligentă, pentru că a venit cu directorul Departamentului de Biodiversitate din Ministerul Mediului, Daniela Drăcea, care a prezentat detaliile proiectului de 10 milioane de euro prin care, cu bani europeni, se va încerca rezolvarea conflictului om-urs.  Conform declaraţiei acesteia, proiectul are mai multe obiective, principalul fiind reducerea conflictului om-urs. Printre măsuri ea amintit achiziţionarea unor garduri electrice pentru proprietăţi, în special stâne sau case izolate din apropierea pădurilor. De asemenea, prin acest proiect se va face o estimare a populaţie de urşi în baza unor analize genetice. Altfel, spus, cele 10 milioane de euro sunt pentru un proiect mult mai amplu, nu doar pentru urși.

De altfel, în luna noiembrie a anului trecut, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A. a anunțat că a finalizat documentația necesară pentru înfiinţarea unui complex pentru îngrijirea, reabilitarea și protecția ursului brun, în valoare de 2 milioane de euro. Acest complex va asigura creșterea și protecția ursului brun, reabilitarea puilor de urs, precum și îmbunătățirea stării de conservare a populației de urs brun din România, dar și oferirea unei soluții viabile în rezolvarea tot mai deselor conflicte om-urs. 

Acum, nu se știe dacă a crescut valoarea centrului de reabilitare, sau dacă ministrul Costel Alexa nu avea toate informațiile la dispoziție.

1 Trackback / Pingback

  1. Ministerul Mediului vrea să le dea „kit-uri anti-urs” familiilor care locuiesc în zone de munte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.