Site icon

FOTO. O fostă groapă de gunoi a Braşovului devine cel mai mare parc de agrement din oraş

Rampa de deșeuri industriale nepericuloase din Timiș Triaj, privită ca una dintre problemele de mediu ale României în Uniunea Europeană, a fost certificată ca fiind „inertă“. În acest context, Primăria Braşov are în plan să o transforme în cel mai mare parc și zonă de agrement din Brașov.

„Pe baza rezultatelor din bilanțul de mediu, vom demara toate actele necesare pentru schimbarea încadrării din clasa B în clasa C, adică depozit inert, și ne dorim ca, după ce obținem toate actele de reglementare, primăria să amenajeze zonă verde pe această suprafață mare, de aproximativ 22 de hectare, în așa fel încât să poată fi utilizată ca parc și zonă de agrement. Se pot amenaja piste de biciclete, zone de plimbare, diferite jocuri în aer liber, tiroliene etc. Lucrările presupun modelarea corpului depozitului, adunarea sa în spațiul care este al Primăriei, acoperirea cu pământ, acolo unde mai este necesar, și lucrări de amenajare, în funcție de destinația ce o va primi și de proiectul ce va fi elaborat. O mare parte din această suprafață este înverzită în mod natural. Am putea să avem aici cel mai mare parc din Brașov, de 22 de hectare“, a declarat astăzi viceprimarul Laszlo Barabas.

În depozitul de la Timiş – Triaj nu se mai depozitează din 1992

Depozitele Timiș Triaj au început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940 și au fost utilizate pentru depozitarea deșeurilor industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc.) și deșeuri menajere. Activitatea de depozitare a încetat practic în anul 1992. Proprietarul terenului până în 1990 a fost statul Român, iar ulterior, abia  în perioada 2014-2016 s-a reglementat situația juridică a terenului și se atestă apartenența la domeniul privat al Primăriei Municipiului Brașov.

„Rampa de deșeuri industriale nepericuloase a municipiului, după vânzarea întreprinderii Tractorul, a rămas nevândută și a intrat în sarcina primăriei Brașov, pentru a fi închisă. Primăria a analizat această posibilitate și, din cauza sumelor extrem de mari ce ar trebui cheltuite, a hotărât efectuarea unui bilanț de mediu nivel II, pentru a vedea dacă acest depozit mai are influență asupra factorilor de mediu  – apă, sol, aer. Acest bilanț ne-a fost predat de curând de către experți. În urma măsurătorilor și verificărilor efectuate în cadrul acestuia s-a constatat că depozitul nu mai reprezintă un pericol și se propune închiderea sa prin procedură simplificată, adică trecerea lui din clasa de încadrare B în clasa C, respectiv «depozit inert». Asta înseamnă că nu avem emisii de gaze, nu se poluează apa freatică, iar pământul nu mai este poluat pentru că la acest depozit a fost sistată activitatea de depozitare de 30 de ani“, a precizat viceprimarul Barabas.

Potrivit Bilanțului de mediu bazat pe prelevarea de probe de apă subterană (fântâni localnici și foraj de apă executate in acest scop), de apă de suprafață, de sol și de aer, indicatorii de calitate a mediului se află în limite normale, cu unele depășiri în indicii de calitate sol care nu ajung însă la valorile de alarmă, și doar în stratul superior.  

Astfel, potrivit studiului:

 

În acest context, APM a solicitat o reîncadrare a depozitului de deșeuri industriale Timiș Triaj din categoria ”B” – depozit de deșeuri industriale nepericuloase, în categoria la categoria ”C” – depozit de deșeuri industriale inerte. Această procedură trebuie demarată imediat.

De asemenea, a fost recomandată achiziționarea/trecerea în proprietatea Municipiului Brașov a suprafeței ocupată în prezent cu deșeuri pe latura de nord a amplasamentului (parțial parcelele având CF 150092, CF 137135 și respectiv o parte din parcela fără CF de pe latura de nord) şi analizarea posibilității ca închiderea celor două depozite de deșeuri din amplasamentul Timiș Triaj să fie similară și simultană, având în vedere că ele au funcționat în paralel și că pe ambele depozite s-au depozitat inițial deșeuri industriale nepericuloase. Practic cele două depozite sunt configurate ca două dealuri despărțite de cele 3 linii electrice LEA și un drum de exploatare.

Exit mobile version