În urma unei analize recente, realizate inclusiv cu datele panemiei, Direcția de Sănătate Publică Brașov propune o reorganizare a rețelei sanitare locale. Dacă ieri am vorbit despre soluția propusă pentru secțiile de Psihiatre de pe str. Mihai Eminescu, azi vă prezentăm modul în care DSP vede o eficientizare a Spitalului de Boli Infecțioase, fără a afecta calitatea actului medical.
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, de la 59% rata de utiliare a paturilor, în linia întâi în lupta cu COVID-19. Soluție de eficientizare: funcțiunea cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov
Una dintre primele măsuri propuse în urma discuţiilor cu managerii unităţilor medicale din Braşov a fost cea a reorganizării administrative a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov. Analiza DSP arată că, deşi în această perioadă se afă în prima linie în lupta cu pandemia, în general spitalul are un raport cost/eficienţă mult prea mare și indicatori reduși de utilizare a serviciilor medicale.
De exemplu, anul trecut, rata de utilizare a paturilor la Spitalul de Boli Infecţioase a fost de aproximativ 59%. Astfel, propunerea de reorganizare administrativă a unităţii vizează o fuziune cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.
Pe de altă parte, paturile destinate copiilor, la Spitalul de Boli Infecţioase, ar putea fi preluate de Spitalul de Pneumoftiziologie. Şi asta întrucât Spitalul Clinic de Copii are o structură monobloc ce nu-i permite să ofere siguranţă 100% în cazul unor boli cu risc ridicat de contagiune.
„Suntem foarte preocupați de asistența pediatrică și avem în vedere o mai bună integrare a serviciilor pediatrice, care să includă și asistența de specialitate în bolile infecțioase. Acest proiect este, însă, unul pe termen lung. Conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov și-a arătat disponibilitatea în acest sens, însă a comunicat că structura monobloc a acestui spital, precum și faptul că unitatea deservește o categorie de pacienți cu risc înalt de contractare a infecțiilor de orice natură, prin vârsta mică pe care o au, fac imposibilă înființarea unei secții sau a unui compartiment de boli infecțioase în interiorul spitalului”, a precizat dr. Andrea Neculau.
În acest context, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, dr. Dan Moraru, s-a arătat interesat să preia această secţie, mai ales că unitatea medicală pe care o conduce are propria secţie pedatrică.
De ce propune DSP reorganizarea sistemului de sănătate din Brașov
Potrivit DSP, necesitatea de reorganizare a sistemului medical din Brașov are la bază mai mulți factori, printre care „existența unor structuri spitalicești învechite, inadecvate și greu de modernizat; inadecvarea unor circuite, dar și unele condiții igienico-sanitare precare, aflate de altfel, în proces de monitorizare de către Direcția de Sănătate Publică în vederea conformării- chestiune reclamată și de pacienți” .
De asemenea, gradul insuficient de integrare a serviciilor medicale, situaţia juridică neclară a unor clădiri și terenuri unde funcționează unități spitalicești, faptul că există locații unde se cheltuie sume importante de bani pe chirii dar şi imposibilitatea de a investi în reabilitarea și modernizarea unor spații, din cauză că sunt proprietate private, reprezintă şi ele motive la fel de importante pentru reorganizarea sistemului public de sănătate al judeţului Braşov.
Dr. Andrea Neculau: „Toate măsurile de reorganizare a unor spitale, convenite în urma dialogului cu managerii acestor unități sanitare, vor fi supuse consultării sindicatelor din respectivele unități și nu se vor implementa decât cu avizul Ministerului Sănătății și, dacă este cazul, al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.