Site icon

„Pionierat birocratic”: specialiștii Primăriei Brașov și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului caută o soluție pentru ca groapa de gunoi Timiș – Triaj să fie declarată „inertă”

Primăria Brașov și Agenția pentru Protecția Mediului Brașov încearcă de câteva săptămâni să găsească o soluție pentru ca depozitul de deșeuri de la Timiș-Triaj să fie declarat oficial ca fiind „inert”,  după ce specialiștii care au făcut un bilanț de mediu au ajuns la concluzia că fosta rampă de gunoi nu mai poate avea un impact negativ asupra mediului. 

„Demersul este unul destul de complicat”

Acum, pentru ca depozitul să fie recunoscut oficial ca fiind inert e nevoie de un act normativ.

„Pentru schimbarea încadrării depozitului din Clasa B în Clasa C este nevoie de modificarea unei hotărâri de Guvern. Demersul este unul destul de complicat. O astfel de procedură este un «pionierat», pentru că nu au mai fost astfel de situații, iar în această perioadă, împreună cu specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Brașov căutăm soluția optimă pentru scoaterea acestei rampe din lista depozitelor neconforme”, a explicat viceprimarul Brașovului Barabas Laszlo. 

Declararea depozitului de deșeuri Timiș – Triaj drept „inert” ar reduce semnificativ costurile de de închidere. Practic, în cazul în care depozitul ar din inclus în Clasa C, municipalitatea brașoveană va putea realiza o „închidere simplificată”, care presupune niște lucrări de amenajare a terenului. În schimb, pentru o închidere „clasică” ar fi nevoie de lucrări ample, iar potrivit unor calcule făcute anii trecuți de Primăria Brașov, valoarea unui astfel de proiect ar ajunge la 21 de milioane de euro.  

Reamintim că luna trecută, Primăria Brașov a anunțat că are în plan să transforme depozitul de deșeuri de la Timiș-Triaj în cel mai mare parc de agrement din oraș. 

 
 

Exit mobile version