Închiderea rampei de gunoi de la Timiș-Triaj ar putea consuma tot bugetul alocat de Ministerul Mediului pentru 7 depozite neconforme  din România

Chiar dacă nu mai e folosită de 26 de ani, depozitul de deșeuri menajere de la Timiș Triaj nu este închis nici acum. De-a lungul anilor au mai fost tentative de închidere a gropii, dar totul a rămas în stadiul de planuri. Acum, Primăria Brașov va încerca să închidă depozitul cu bani de la bugetul de stat, printr-un program al Administrației Fondului de Mediu. Cererea de finanțare trebuie depusă până în data de 10 iunie, dar până atunci mai sunt de rezolvat câteva probleme.

 

În primul rând, municipalitatea brașoveană va trebui să aleagă între 2 soluții tehnice. Mai exact, viceprimarul Brașovului Barabas Laszlo a declarat că pentru închiderea depozitului conform tuturor normativelor (pantele ar trebui să fie mai line) ar trebui ca 528.000 de metri cubi de deșeuri de la această rampă să ajungă la o groapă conformă, adică la cea de lângă Săcele. Practic, dacă s-ar face acest lucru, celula nr. 3 de la Fineco s-ar umple, iar cea de-a patra nu este nici măcar în etapa de proiectare.  

„Dacă amenajarea s-ar face conform normativelor, pentru a corecta pantele ar trebui să dislocăm 528.000 de metri cubi de deşeuri, care ar trebui duse la o rampă ecologică. Numai pentru depozitarea deşeurilor ar trebui să plătim 63 milioane de lei, sumă la care s-ar adăuga și  «taxa de rampă», de 30 lei/tonă. Dacă am aplica această soluţie, costul total pentru închiderea gropii, adică mutarea celor 528.000 de metri cubi de deşeuri plus lucrările de închidere a depozitului ar ajunge 21 milioane euro. În plus, pentru dislocarea și transportul deșeurilor s-ar produce 720 de tone de gaze de seră”, a explicat viceprimarul Braşovului Barabas Laszlo.  

O altă soluție, ar fi ca actuala înclinație a pantelor să fie păstrată, iar în acest caz viceprimarul a afirmat că  valoarea lucrărilor de închidere a depozitului de deşeuri menajere de la Timiş Triaj este estimată la 5,5 milioane de euro. „Făcând o comparaţie a celor 2 soluţii, rezultă că prima variantă, care presupune mutarea deşeurilor, ar fi mai scumpă cu 365% decât cea de-a doua. Noi vom cere un punct de vedere de la Prefectura Brașov, pentru a vedea dacă putem opta pentru varianta mai ieftină”, a mai spus Barabas.

Probleme și cu terenul

Pe de altă, pentru a putea depune cererea de finanțare, municipalitatea brașoveană va trebui să rezolve și problema terenului. Mai exact, aproximativ 25% din terenul pe care este depozitul   de la Timiş Triaj este pe teritoriul municipiului Săcele. „Vom avea discuţii cu Primăria Săcele, pentru a reglementa situaţia juridică a terenului”, a anunțat Barabas.

Pentru închiderea celor 12 depozite neconforme din România (dintre care 7 în judeţul Braşov) de la bugetul de stat, prin Ministerul Mediului, este alocată suma totală de 100.000.000 lei (aproximativ 21 milioane euro, cât ar costa închiderea „ca la carte” a gropii de la Timiș-Triaj), iar finanţarea se acordă în procent de până la 100% din cheltuielile eligibile şi în limita creditelor de angajament şi bugetare.

2 Trackbacks-uri / Pingbacks-uri

  1. Primăria Brașov, singura din județ care nu a depus cererea de finanțare pentru închiderea gropii de gunoi
  2. „Pionierat birocratic”: specialiștii Primăriei Brașov și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului caută o soluție pentru ca groapa de gunoi Timiș – Triaj să fie declarată „inertă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.