Site icon

Ministrul Sănătății vine pe 16 iulie la Brașov, pentru noul spital din Bartolomeu. Pe masa discuţiilor este şi schema de finanţare a investițieik

Dacă nu va veni pentru a vedea de ce nu scăpăm de coronavirus, ministrul Sănătății este așteptat în 16 iulie la Brașov, pentru o discuție legată de Spitalul Clinic Regional Brașov. Vizita ministrului a fost anunțată joi de primarul Brașovului, George Scripcaru, care a mai spus că în această perioadă se lucrează la documentația ce urmează a-i fi prezentată reprezentantului Guvernului. 

În 16 iulie, Scripcaru a precizat că se se vor analiza inclusiv variante de finanțare, însă discuția pe această temă va fi una „de principiu”. 

„Acest proiect ar putea fi luat în calcul pentru obținerea banilor europeni după ce va fi gata Studiul de fezabilitate pentru că. Pentru stabili o schemă de finanțare, trebuie să avem gata Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aferenți investiției. În data de 16 iulie, ministrul Sănătății, experții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD – n.r.), reprezentanții firmelor care realizează studiul de fezabilitate vor fi la Brașov, pentru avea o discuție aplicată pe tema acestui proiect. Atunci se va discuta și despre schema de finanțare, dar și despre modalitatea de implementare a proiectului”, a declarat George Scripcaru. 

Conform reprezentantului Primăriei Brașov, o variantă ar fi ca BERD sa atragă un investitor privat pentru acest proiect, dar nu este exclusă nici accesarea banilor europeni.

Ce s-a făcut până acum 

Până acum, pentru realizarea noului spital regional a fost reglementată situația juridică a terenului pe care se va construi noul spital și a fost emis ordinul de ministru al Sănătății, prin care a fost stabilită structura viitoarei unități sanitare. De asemenea, a fost semnat un parteneriat între Primăria Brașov, Ministerul Sănătății și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în baza căruia instituția financiară contractat o echipă de consultanți care au pregătit studiul de prefezabilitate. Totodată, BERD a contractat firmele care realizează studiul de fezabilitate, document care ar putea fi gata în cursul acestui an. 

În paralel, Primăria Brașov lucrează acum la studiul geotehnic. 

În ceea ce privește lucrările, în zona unde se va construi spitalul (lângă Centrul de Afaceri din Bartolomeu) se lucrează la rețelele de utilități, iar în viitor se va extinde strada Institutului și se va construi un pasaj (subteran sau suprateran) la intersecția acestei artere cu linia ferată Brașov – Sibiu. 

Pe de altă parte, anul trecut, s-a discutat despre posibilă modalitate de finanțare a construcției spitalului: proiectul să fie realizat printr-un parteneriat public privat, iar cofinanțarea ce revine autorității publice (în acest caz Primăria Brașov) să fie asigurată din bani europeni. Pentru ca un astfel de scenariu să fie aplicat, va fi nevoie ca pentru perioada de programare 2021 – 2027 o astfel de schemă să fie reglementată prin axele de finanțare. 

De ce nu a apărut spitalul de la Brașov în Planul de relansare a economică a României 

În  Planul de relansare economică a României lansat miercuri de Guvernul României se regăsesc pe lista proiectelor cu finanțare europeană trei spitale regionale, respectiv cele de la Craiova, Iași și Cluj, dar nu și cel de la Brașov. Explicația primarului Brașovului a fost că cele trei unități sunt de aproape 10 ani pe lista proiectelor europene și sunt mult întârziate. „În Planul național de relansare economică, se face referire la cele trei spitale regionale care ar trebui să se construiască cu bani accesați prin Programul Operațional Regional. În cazul celui de la Brașov este în analiză o altă modalitate de realizare”, a mai spus George Scripcaru. 

 

   

Exit mobile version