Anul școlar începe azi în toate unitățile de învățământ din Brașov, în condiții speciale care țin de respectarea traseelor și fluxurilor de intrare și ieșire în unitățile de învățământ și de folosirea dezinfectantilor pentru păstrarea curățeniei. Există însă și școli la care sunt deschise încă șantiere, spune viceprimarul Brașovului, Costel Mihai, care a precizat însă că acestea sunt bine delimitate de zonele unde se desfășoară cursurile.
„Toate şcolile sunt pregătite din punct de vedere tehnic, pentru a primi copiii. Pe lângă măsurile de creare a unor fluxuri de intrare şi ieşire, am pus la dispoziţia fiecărei unităţi de învăţământ, de la dezinfectanţi, la măşti de diferite dimensiuni”, a declarat viceprimarul Costel Mihai.
Acesta spune că anul şcolar va începe în condiţiile dictate de criză însă în siguranţă. Pe de altă parte, tocmai condiţiile crizei create de pandemiei au făcut ca unele lucrări de reparaţii curente, reparaţii capitale sau igienizări să fie făcute mai repede, începând chiar din perioada în care copiii nu au mai venit la şcoală, la finele anului şcolar trecut.
„Ne-am permis să începem mai repede aceste lucrări şi astfel am făcut igienizări, reparaţii curente, reparaţii capitale, spaţiile verzi, iar acolo unde acest lucru a fost solicitat, am făcut şi asfaltări în curtea şcolii”, a mai spus Costel Mihai.
Două unităţi de învăţământ şi-au finalizat lucrările de extindere
Printre elevii care încep şcoala în unităţi proaspăt extinse se numără copiii de la Grădinița nr. 11 şi elevii de la Şcoala gimnazială nr. 19.
La Grădiniţa nr. 11 s-a făcut o extidere prin mansardarea actualei clădiri, ceea ce permite, în condiţii normale, încă 100 de locuri la cele 300 existente.
De asemenea, Şcoala gimnazială nr. 19 a fost şi ea extinsă, cu încă un etaj, şi în acest caz, lucrările fiind finalizate în vacanţa de vară. Astfel, unitatea de învăţământ are acum încă nouă săli de clasă noi, dintre care un laborator şi o sală multifuncţională de mai mari dimensiuni formată din două săli mai mici care pot fi despărţite, atunci când are loc o şedinţă cu mai mulţi participanţi.
Trei unităţi de învăţământ sunt încă în şantier
La polul opus, trei instituţii de învăţământ vor începe şcoala cu şantierul în clădire. Este vorba despre Şcoala gimnazială nr. 2, Liceul „Andrei Mureşeanu” şi Colegiul Naţional Unirea.
„În cazul Şcolii nr. 2, peste vară s-a lucrat la extinderea celor două corpuri. Acolo lucrările sunt finalizate complet, iar copiii pot veni în siguranţă la şcoală. Mai există însă corpul de legătură între cele două, unde se lucrează în termen. Şantierul este însă complet izolat de zona în care vor fi elevii. În ceea ce priveşte Colegiul Naţional Unirea, şi aici şantierul este bine izolat de zona în care se ţin cursuri şi că lucrările sunt în termen. La Liceul Andrei Mureşeanu, lucrările se vor termina în maximum două săptămâni, susţine edilul, deşi termenul contractual de finalizare era în luna ianuarie a anului viitor”, a explicat Costel Mihai.