Documentare, videoproiecții, work-shop-uri, experimente sau degustări sunt doar câteva dintre activitățile prin care Asociația Metropolitană Brașov (AMB), Muzeul de Etnografie Brașov, Societatea Junilor Brașovechi, Tradiții Brașovechene și Asociația „Mă implic!” vor promova tradiția culinară a Brașovului. Activitățile sunt incluse în proiectul „Civilizația mesei în Brașov.Tradiții și bucate alese din Șcheii și Brașovechi”, pentru care a fost obținută o finanțare în valoare de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Valoarea totală a proiectului este 86.700 lei, din care 69.000 lei este valoarea finanțării nerambursabile de la AFCN, 11.200 lei este contribuția AMB, iar 6.500 lei este contribuția Muzeului de Etnografie Brașov: 6.500 lei.
„Proiectul are ca scop valorificarea moștenirii culturale a vechii comunități românești din Brașov, în special a patrimoniului gastronomic și culinar tradițional prin organizarea unor evenimente culturale din sfera educației non formale. În cadrul acestor evenimente vor fi valorizate basmele și poveștile locale, relatările despre tradiții și sărbători privind patrimoniul gastronomic local”, a explicat directorul general al AMB, Dragoș David.
Un rezultat (produs cultural) al acestor workshopuri și demonstrații va fi realizarea unei culegeri de preparate specifice Șcheilor Brașovului și Brașovechiului la anumite sărbători și în anumite momente ale anului. Pe de altă parte, se vor organiza patru evenimente culturale dedicate bucătăriei tradiționale românești și două ateliere interactive, unul de pedagogie muzeală și altul pentru educația gustului.
„Primul eveniment este intitulat „Basmul și povestea ca izvoare istorice. Bucate și preparate din basmele românești” este o introducere a publicului în atmosfera bucătăriei de odinioară așa cum apare aceasta din basme românești, fiind organizată o prezentare și o seară de degustare a bucatelor prezentate în poveștile românești. Participanții vor fi încurajați să se îmbrace cu costume tradiționale românești pentru a reconstitui cât mai fidel atmosfera de meselor de odinioară. Al doilea eveniment, dedicat tradiției culinare din Brașov și intitulat: “Bucate și preparate alese din Șcheii Brașovului” este un atelier cu videoproiecție despre preparatele culinare pe care le făceau românii din cartierul brașovean la anumite sărbători și evenimente, urmat de o o degustare de preparate specifice”, a explicat directorul muzeului de Etnografie Brașov, Alexandru Stănescu.
Un alt eveniment este dedicat dulciurilor, mai ales plăcintelor care încă din secolul al XIX-lea au o sărbătoare specifică numită „Marțea cu plăcinte”, care are loc în a treia zi de Paști. Nunta în Șchei este un alt moment ales de organizatori pentru a recrea un tablou tradițional gastronomic. Pe mese vor fi așezate bucate și băuturi servite în vase tradiționale, exact cum este și în descrierea nunții în Șchei la 1830 pe care a făcut-o primul etnograf roman Gheorghe Pitiș.
Experimente cu piper și căpșuni
Prin implementarea proiectului, vor mai fi organizate și două ateliere, unul de pedagogie muzeală intitulat “Alimentația în Evul Mediu, în Brașov” însoțit de o video proiecție, iar altul pentru educația gustului cu tema „Comorile Orientului: Mirodeniile” în care participanții vor avea parte de experimente interactive (ex. degustare de compot medieval din patru soiuri de mere cu 7 condimente, sau căpșuni cu piper etc.).
Consultantul istoric al proiectului, Alexandru Stănescu a menționat că broșura „Tradiții, obiceiuri și bucate alese din Șcheii Brașovului și Brașovechi”, va insera pe lângă rețete și informații cu poze despre obiceiurile și ritualurile care însoțesc mâncarea în timpul anumitor sărbători și momente din an. Broșura va fi tipărită într-un tiraj de 1.000 de exemplar și va fi oferită cu titlu gratuit în bibliotecile publice, școli, publicului brașovean și național (turiști), dar și participanților la activitățile din cadrul proiectului.