Primăria Brașov va deschide vineri primul centru de vaccinare pentru a doua etapă de imunizare, care include categoriile de risc, printre care vârstnicii, bolnavii cronici sau salariații din „domenii cheie”. Acest centru va fi deschis în Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Inovare (CATTIA) din Bartolomeu, aflat în vecinătatea unor cartiere noi unde, în mare parte, locuiesc familii tinere. De altfel, deschiderea acestui centru dă impresia, mai degrabă, a marketing, a „joc de imagine”, nu a măsură calculată până la cele mai mici detalii.
În municipiul Brașov, „grosul” persoanelor eligibile pentru această etapă de vaccinare locuiește în Astra, zona centrală sau zona veche a cartierului Tractorul.
Viceprimarul Brașovului Flavia Boghiu a anunțat că centrele de vaccinare de la Sala Sporturilor, de la punctul termic de pe strada Gloriei din Tractorul și de la Căminul pentru persoane Vârstnice din Noua vor fi deschise săptămâna viitoare. După ce toate cele patru centre vor deveni funcționale, Boghiu a anunțat că vor exista 16 posturi de vaccinare.
Nu era mai rațional ca primul centru de vaccinare să fie la Căminul din Noua?
Dar până în momentul în care centrele de la Sala Sporturilor, punctul termic de pe strada Gloriei și Căminul pentru Persoane Vârstnice vor deveni funcționale, dacă țin neapărat să se vaccineze imediat, vârstnicii vor fi trimiși la CATTIA, asta dacă, într-adevăr, vaccinarea se va face începând din 15 ianuarie.
De altfel, este destul de greu de înțeles de ce primul centru de vaccinare nu a fost deschis la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Noua, având în vedere că în acesta locuiesc persoane eligibile pentru această etapă de vaccinare. Ba mai mult, la acest centru ar fi putut fi trimise și persoanele vârstnice din Astra (de unde se ajunge destul de ușor în Noua, cu liniile RATBV 17 și 21).
De ce Cinema Popular și nu Cinema Astra?
Pe de altă parte, despre deschiderea centrului de la Cinema Popular (cu intrare de pe Aleea După Ziduri) nu a fost anunțată o dată la care acesta va deveni funcțional, asta pentru că, potrivit informațiilor Primăriei Brașov, la acest imobil nu au fost terminate lucrările de reabilitare. Acum, la fel, este greu de înțeles de ce municipalitatea brașoveană nu a optat pentru amenajarea centrului de vaccinare în fostul Cinema Astra din Livada Poștei (la aproximativ 200 m de Cinema Popular), unde lucrările de renovare sunt terminate, iar clădirea stă goală.
Personal medical școlar, doar pentru CATTIA?
Semne de întrebare apar și în ceea ce privește personalul medical care își va desfășura activitatea în centrele de vaccinare. De altfel, dintr-o declarație de marți a viceprimarului Brașovului, Flavia Boghiu, rezultă că problema este departe de a fi rezolvată. „Căutăm să integrăm în operațiunea de vaccinare personalul de la cabinetele medicale școlare, urmând ca apoi, în funcție de decizia care se ia la nivelul Guvernului, să vedem de unde vom lua restul de resurse umane”, a declarat Boghiu. Dar, problema este că din luna noiembrie a anului trecut, aproximativ 40 de cadre medicale din rețeaua școlară au fost alocate Direcției de Sănătate Publică Brașov (din 79 de doctori şi asistente angajate în unităţi de învăţământ din municipiu – total la data de 1 septembrie 2020), dar mai sunt cadre medicale școlare alocate la punctul de recoltare a probelor pentru testele PCR din incinta Căminului pentru Persoane Vârstnice (în data de 11 noiembrie 2020 Primăria Brașov anunța că la acest centru funcționează, pentru început, cu o tură de 4 persoane, apoi nu au mai apărut informații privind suplimentarea capacității).
Practic, la un calcul estimativ, ar rămâne 34 de cadre medicale școlare pentru punctele de vaccinare.
Dacă luăm în considerare un număr de 3 persoane pentru o echipă de vaccinare și un program de funcționare a unui punct de vaccinare de 12 ore, rezultă că personalul medical școlar ajunge pentru 5 puncte de vaccinare (conform Codului Muncii „durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore”). Situația s-ar putea schimba dacă personalul medical școlar este „retras” de la DSP Brașov.
Luând în considerare 3 persoane pe echipă, pentru ca cele 16 posturi de vaccinare ar fi nevie de 96 de persoane.
Altfel, spus, chiar și în municipiul Brașov, situația centrelor de vaccinare pentru populație nu este una prea fericită și vorbim despre un oraș mare. Rămâne de văzut cum vor putea fi organizate centrele de vaccinare din orașele mai mici, unde nu sunt medici școlari sau alte „surse” de personal care să se ocupe de vaccinare.