Site icon

Primăria Brașov nu a renunţat oficial la Drumul Goriţa. Allen Coliban ceruse de urgenţă, luna trecută, un mandat de renegociere din partea Consiliului Local

Foto: Primaria Brasov

Chiar dacă la începutul lunii decembrie a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local prin care primarul Brașovului, Allen Coliban, a fost mandatat să negocieze cu  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) contractul de finanțare pentru proiectul ce includea realizarea Drumului Forestier Gorița, până acum edilul nu a făcut pași vizibili în acest demers.

Unul dintre argumentele pentru care primarul Brașovului a cerut luna trecută aprobarea unei hotărâri de Consiliu Local în regim de urgență a fost că în 15 decembrie expiră contractul de finanțare și este nevoie de renegocierea lui, dar în condițiile eliminării Drumului Forestier Gorița. 

Potrivit newsbv.ro, singurul pas concret făcut de Primăria Brașov a fost depunerea unei solicitări în data de 14.12.2020, în sistemul informatic al AFIR, prin care se solicită prelungirea duratei contractului cu 3 ani, precum și modificarea reprezentantului legal, documentație care se află în stadiul de analiză, la acest moment, la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) 7 Centru Alba Iulia. Informațiile au fost confirmate pentru publicația amintită de  directorul instituției, Lidia Delia Bogdan, care a mai spus că, până la acest moment, nu s-a depus nicio documentație de către Primăria Brașov privind renunțarea la drumul Gorița.

Alt drum la schimb? 

CRFIR dorește continuarea proiectului, dar Primăria Brașov trebuie să vină cu altă alternativă la construirea DF Gorița.  Şi asta pentru că, practic, cea mai mare parte a punctajului proiectului pentru care Primăria Brașov a obţinut bani europeni  a fost dată de componenta „construire drum forestier Gorița”. În aceste condiții, pentru ca proiectul să mai fie eligibil, Primăria Brașov trebuie să propună realizarea unui alt drum forestier.

Reamintim că în 15 decembrie 2017, Municipiul Brașov a semnat un contract de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale având ca obiect finanțarea proiectului ,,Investiții pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a municipiului Brașov“.

Valoarea  contractului de finanțare era de 6.670.114,96 lei, reprezentând 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Durata de execuție a contractului era de 36 de luni, respectiv până la data de 15.12.2020.

Proiectul își propunea dezvoltarea rețelei de drumuri forestiere din fondul forestier al Municipiului Brașov, obiectivele sale fiind construcția Drumului Gorița și reabilitarea a încă patru drumuri forestiere existente – Baer – 3,167 km ( zona Săcele), Pârâul Cailor – 2,631 km ( zona Săcele), Roșca – 2,600 km (zona Săcele) și Valea Căldării -1,243 km (zona Cristian). 

Documentaţia pentru proiectul Gorița a fost realizată de CivilCad, o firmă din Craiova care a primit pentru serviciile sale, suma de 163.982 de lei. Pe documente apare numele și semnătura inginerului Nicoleta Mărțoiu, membru alUSR Cristian. 

 

Exit mobile version