Site icon

Francisc Tobă, al cărui este nume legat de reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989, a ajuns parlamentar de Braşov cu sprijinul PNL şi USR-PLUS

Francisc Tobă, al cărui nume este legat de reprimarea sângeroasă a Revoluției din 89, a ajuns parlamentar de Braşov cu sprijinul PNL şi USR-PLUS. Ieri a avut loc validarea mandatului lui Tobă, care a fost deschizător de listă AUR, la Braşov. El a obţinut un mandat în urma alegerilor, însă partidul, sub presiunea publică, legată de implicarea lui în reprimarea sţngeroasă a Revoluţiei din 1989 de la Sibiu, a decis să îi retragă sprijinul politic. 

Francisc Tobă, care a rămas fără sprijinul politic al AUR, a ajuns parlamentar beneficiind de o modifciare de REgulament a Camerei Deputaţilor, care a făcut să nu mai fie verificate în Comisia de validare a Parlamentului documentele deja validate de birourile electorale. Candidatura lui Tobă trecuse de biroul electoral, în noiembrie. 

În acest context, Comisia de validare din Camera Deputaţilor a înaintat un raport în urma verificării lui Francisc Tobă, iar apoi, validarea mandatului a fost supusă votului. La final au fost 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă”, o abţinere, în timp ce trei deputaţi nu au votat. Astfel, fostul locotenent-colonel a ajuns să fie deputat şi a depus jurământul ieri.

3 deputaţi PNL Braşov şi 2 deputaţi USR-PLUS Braşov au susţinut validarea lui Tobă

Printre cei care au susţinut validarea mandatului lui Francisc Tobă se află deputaţii de Braşov Gabriel Andronache (PNL), Ionuţ-Sorin Banciu (PNL – viitor secretar de stat la Ministerul Mediului, pentru care aceasta a fost ultima sesiune de vot în Camera Deputaţilor), Dumitru Flucuş (PNL), Victor Ilie (USR-PLUS) şi Andrei Marius Miftode (USR-PLU). 

Nu au folosit cartela de vot (fie pentru că nu au fost la şedinţă, fie că au plecat din sală la momentul dezbaterii pubctului), deputaţii braşoveni Tudor Benga (USR-PLUS), Marian Rasaliu (PSD), Ana Predescu (PPU-SL). 

AUR: “Majoritatea parlamentară a nesocotit memoria victimelor Revoluţiei Române”

Imediat după vot, AUR a transmis un mesaj prin care îşi arată nemulţumirea faţă de deputaţii care au sprijini mandatul lui Francisc Tobă, spunând despre aceştia că ar fi nesocotit memoria victimelor Revoluţiei: 

“Ignorând deliberat cererile formulate de AUR în mod repetat, dar şi semnalele din spaţiul public, majoritatea parlamentară a nesocotit memoria victimelor Revoluţiei Române şi procesul de condamnare a comunismului, încă neîncheiat, votând un personaj deosebit de controversat în calitatea de deputat al Parlamentului României. Încă de acum o săptămână, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat solicitarea AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă”, transmite AUR într-un comunicat de presă.

De precizat este că AUR a acceptat să îl pună pe fostul colonel Tobă primul pe lista de candidaţi de la Braşov, deşi asupra numelui său existau de multă vreme suspiciuni că a participat la reprimarea sângeroasă a Revoluţiei. Cu toate astea, după ce a obţnut mandatul la Braşov, conducerea AUR a început demersurile de înlăturare a acestuia. 

AUR „a aflat” că Francisc Tobă a participat la reprimarea Revoluţiei din ’89 şi nu îi validează mandatul de deputat de Braşov

O reacţie dură a avut şi deputatul liberal Florin Roman, care nu apare pe lista de vot, la fel ca Benga, Rasaliu şi Predescu: 

“Mă DISOCIEZ TOTAL și fără echivoc de votul colegilor liberali din conducerea Parlamentului, care au votat pentru validarea mandatului lui Francisc Tobă! Nu pot accepta un TROC MURDAR, un vot în plus, pentru validarea celui care a condus trupele de represiune, în timpul Revoluției din 1989, la Sibiu. Pentru mine este de neacceptat! Politica aceasta, fără principii morale, nu are nicio legătură cu ceea ce aștept de la actuala coaliție. Rușinos! 
Am rugămintea către cei care au votat aceste mizerii să vină cu explicații.”

Francisc Tobă a candidat pe listele AUR din Brașov și a obținut voturile necesare pentru a ajunge în Parlament. Fost parlamentar PDSR, în perioada 1992-1996, Francisc Tobă se numără printre cei care au lucrat la înființarea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Numele său este implicat și în reprimarea revoluției din Sibiu, fiind acuzat de reprimarea manifestanților sibieni. 

Societatea Timișoara a solicitat conducerii AUR să se dezică de parlamentarii Francisc Tobă și Nicolae Roman aleși pe listele formațiunii și să le ceară demisia imediată din parlament, deoarece aceștia ar fi fost implicați în reprimarea revoluției. 

Exit mobile version