AUR „a aflat” că Francisc Tobă a participat la reprimarea Revoluţiei din ’89 şi nu îi validează mandatul de deputat de Braşov

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a decis să nu valideze mandatul de parlamentar al lui Francisc Tobă, care a fost ales pe circumscripția nr. 8 – județul Brașov, întrucât există suspiciuni potrivit cărora acesta ar fi participat la reprimarea revoluției din 1989. Prin invalidarea acestui mandat, locul de deputat al AUR pentru judeţu Braşov ar urma să îi revină următoarei pe lista de candidaţi, Raluca – Maria Borta. 

Copreședintele AUR George Simion spune că nu vrea să planeze dubii asupra oamenilor din partid care au intrat în parlament, așa că a verificat toate cazurile care i-au fost semnalate, însă majoritatea acuzațiilor nu s-au dovedit reale.

„Avem cazul Francisc Tobă, un caz în care avem suspiciuni. Nu vrem să avem dubii, nu vrem să avem măcar 10% posibilitatea de a face un lucru nedemn de ceea ce AUR a vorbit oamenilor. Suntem în zilele Revoluției, pe care noi le comemorăm, am luat hotărârea de a nu valida mandatului colonelului Francisc Tobă și de a nu intra prin intermediul AUR acest domn în Parlamentul României”, a declarat George Simion. 

De subliniat este însă faptul că asupra lui Francisc Tobă existau aceste suspiciuni și înaintea alegerilor dar și în timpul campaniei electorale, AUR neavând la momentul respectiv nicio reacție. Ba mai mult, Alianța a decis să îl pună pe acest candidat cap de listă pentru Camera Deputaților, la Brașov. 

Francisc Tobă a candidat pe listele AUR din Brașov și a obținut voturile necesare pentru a ajunge în Parlament. Fost parlamentar PDSR, în perioada 1992-1996, Francisc Tobă se numără printre cei care au lucrat la înființarea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Numele său este implicat și în reprimarea revoluției din Sibiu, fiind acuzat de reprimarea manifestanților sibieni.

Societatea Timișoara a solicitat conducerii AUR să se dezică de parlamentarii Francisc Tobă și Nicolae Roman aleși pe listele formațiunii și să le ceară demisia imediată din parlament, deoarece aceștia ar fi fost implicați în reprimarea revoluției.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.