Site icon

Ministrul Finanţelor, primele „perle”, încă de la instalare: „Inflația nu e 5%. E o estimare a BNR / Nu există creștere economică fără un puseu inflaționist”

În primele declarații de presă făcute în fața Ministerului Finanțelor chiar în ziua instalării sale oficiale, Dan Vîlceanu a spus că nu există creștere economică fără un puseu inflaționist (deși au fost ani cu creștere economică fără inflație: 2015, când inflația a fost negativă iar economia a crescut cu 3,9% sau 2016, când creșterea a fost de peste 4% iar inflația a fost tot negativă), și că inflația nu e 5%, această cifră fiind doar o ”estimare” a BNR.
 
„Inflația nu e 5%. E o estimare a BNR. Trebuie discutat cu titularul problemei, care este Banca Națională. Nu am majorat venituri ale angajaților. Toate măsurile au fost luate în sensul scăderii inflației. Nu există creștere economică fără un puseu inflaționist”, a declarat Dan Vîlceanu.
 
Noul ministru al Finanţelor a încercat şi câteva explicaţii despre informaţiile apărute în presă, despre firma familiei sale, la care şi-a început şi el activitatea, încă de pe băncile facultăţii. Această firmă, cu activitate în domeniul energiei, a avut profit de 2 milioane de lei în anul pandemiei şi mai multe contracte cu companii de stat. 
 
„Firma părinților mei a fost înființată pe când aveam 18 ani. La 18 ani trebuie să fii mai mult decât precoce să-ți folosești părinții paravan. (…) Toate contractele au fost câștigate prin licitatie publică. E una din companiile care au afaceri cu CE Oltenia. Mai toate companiile din zona au contracte si mai mari. Este una din companiile care au printre cele mai mic afaceri cu CE Oltenia . Toate companiile din zonă au afaceri mai mari”, a spus Dan Vîlceanu.
 
Noul ministrul al Finanţelor a spus că a mai avut încă două firme pe care le-am lichidat însă în momentul în care a intrat în Parlament.
 
În ceea ce priveşte planul său în fruntea Ministerului Finanţelor, Vâlceanu a spus: 
„Urmărim o consolidare fiscal bugetară și pe partea de venituri și pe cea de cheltuieli. La venituri sperăm să le creștem prin digitalizare, iar la cheltuieli ne vom orienta către cheltuieli care să aducă venituri ulterior, adică investiții”
Exit mobile version