ÎCCJ judecă pe 19 octombrie recursul în dosarul Cetăţuiei Braşovului. Recursul a fost formulat împotriva deciziei din 2017 a Curţii de Apel Braşov, care a decis ca monumentul să fie atribuit statului român, reprezentat de Ministerul de Finanţe.
Primul termen de la ÎCCJ a avut loc în data de 25 mai, când s-au admis „în principiu recursurile declarate de reclamantul Municipiul Braşov, prin primar, de pârâta S.C. Aro Palace S.A. şi de intervenientul Societatea de Investiţii Financiare Muntenia S.A. împotriva deciziei civile nr. 1067 Ap din 14 iunie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia civilă în dosarul nr. 1886/62/2015”. Atunci a fost fixat termen de judecată la data de 19 octombrie 2021, ora 9:00, în şedinţă publică, cu citarea părţilor.
„Sperăm să fie ultimul termen și sperăm, după acest pas, să o primim în proprietate. De abia după aceea putem să venim cu intervenții pentru punerea în siguranță și după aceea cu un proiect amplu de reabilitare”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.
Procesul pentru recuperarea Cetăţuii de la SC Aro Palace SA a fost deschis în 6 mai 2015, iar primul termen de judecată a fost abia în data de 4 martie 2016. Ulterior, atât Tribunalul Braşov (în octombrie 2016), cât şi Curtea de Apel Braşov (în iunie 2017) au dispus ca Cetăţuia să treacă din proprietatea SC Aro Palace SA în cea a Statului Român. Deciziile instanţelor braşovene au fost atacate încă din 2017 și de Municipiul Brașov, și de SC Aro Palace SA și de SIF Muntenia SA. În 2018, statul român lua în calcul să dea Cetăţuia în administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Cetăţuia de pe Dealul Straja stă închisă încă din 2015. Pe lângă faptul că nu mai poate fi vizitată, Cetățuia nici nu este întreținută, astfel că se degradează pe zi ce trece. Această situație va mai dura o perioadă,cel puţin până la soluţionarea litigiului, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Ulterior, Cetăţuia va trebui să treacă printr-o serie de lucrări de reparaţii şi conservare.