Cetățuia de pe Dealul Straja, dar și zidurile de apărare, turnurile și bastioanele vechii cetăți a Brașovului, reabilitate „la pachet”

De mai bine de un an documentele privind preluarea de către municipalitatea brașoveană a  zidurilor, turnurilor și bastioanelor cetății medievale a Brașovulului „fac naveta” la București și retur. Pentru ca acestea să fie preluate de Primăria Brașov mai este nevoie de o hotărâre de Guvern, prin care obiectivele să fie radiate din domeniul public al Consiliului Județean Brașov. Tot de o hotărâre de Guvern mai este nevoie și pentru ca Cetățuia de pe Dealul Straja să fie preluată de municipalitatea brașoveană de la Ministerul Finanțelor, după ce în toamna anului trecut Consiliul Local Brașov a aprobat o hotărâre privind preluarea acestui obiectiv.

Acum, a precizat primarul Brașovului, George Scripcaru, „urmărim toate ședințele de Guvern, pentru că așteptăm actele normative prin care să se reglementeze situația juridică a monumentelor istorice”.

Anul acesta se vor pregăti studiile de fezabilitate 

După ce se va rezolva situația juridică a monumentelor, Primăria Brașov a anunțat că are în plan reabilitarea acestora. „În bugetul local pe anul 2019 vor fi prevăzuți bani pentru realizarea unor studii de fezabilitate, prin care să se stabilească ce avem de făcut. Avem în vedere să demarăm un program de reabilitare și valorificare monumentelor.  O soluție ar fi accesarea banilor europeni, printr-un proiect care să includă atât zidurile, turnurile și bastioanele cetății medievale, cât și Cetățuia de pe Dealul Straja”, a declarat primarul Brașovului, George Scripcaru. Acesta a mai spus că, în cazul în care nu va fi posibilă finanțarea proiectului din fonduri europene, este luată în calcul posibilitatea alocării sumelor necesare lucrărilor de la bugetul local.

Care este situația juridică a monumentelor

În prezent, zidurile de apărare ale cetății, precum și mai multe turnuri și bastioane (printre care Turnul Alb, Turnul Negru și Bastionul Postăvarilor, în care au fost amenajate și spații expoziționale și pentru desfășurarea unor evenimente) sunt trecute în Cartea Funciară ca fiind domeniul public al Județului Brașov și în proprietatea municipiului Brașov. Pentru a se putea realiza un program de reabilitare este nevoie de clarificarea situației juridice a obiectivelor. În aceste condiții, Consiliul Județean Brașov a emis o hotărâre de privind radierea imobilelor din Cartea Funciară, iar anul trecut  a transmis documentația la Guvern, pentru a se aproba un act normativ în acest sens. De atunci, demersurile nu au avansat foarte mult, primarul Brașovului, George Scripcaru, afirmând că „a fost nevoie de noi documente cadastrale. Noi am transmis aceste acte Consiliului Județean Brașov, care le-a trimis, mai departe, la București”.

Tot la Guvern, este acum și documentația privind preluarea de către Primăria Brașov a Cetățuii de pe Dealul Straja de la Ministerul Finanțelor.  Monumentul a fost în proprietatea SC Aro Palace SA, însă, după mai multe procese, statul român a obținut dreptul de proprietate asupra fortificației. Procesul nu este încheiat, pentru că dosarul este pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, însă deciziile instanțelor inferioare sunt executorii, ceea ce a permis Ministerului Finanțelor (ca reprezentant al statului român) să se înscrie ca proprietar al Complexului Cetate de pe Dealul Straja. Ulterior, Primăria Brașov a transmis mai multe adrese ministerului, pentru a prelua monumentul, ministerul și-a dat acordul, Consiliul Local Brașov a emis o hotărâre privind preluarea și, pentru ca acest transfer să se încheie mai este nevoie de o hotărâre de Guvern.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.