Site icon

După vizita în Franța, Allen Coliban vrea la Brașov grădini de zarzavat în jurul blocului, recreație în iarbă și bucătărie unică pentru toate școlile. Cât de realiste sunt planurile?

Primarul Brașovului, Allen Coliban s-a întors din vizita oficială făcută în orașul francez Tours cu multe „modele de bună practică”, pe care le-ar dori implementate în Brașov: grădini urbane (cu zarzavaturi), recreație în iarbă, o bucătărie unică pentru școli sau concurs de plantat arbori. 

Mai exact, printr-un comunicat de presă, primarul Brașovului, Allen Coliban, a precizat că în orașul înfrățit Tours a avut discuții despre gestionarea și dezvoltarea zonelor verzi. 

„Legat de strategia verde și de ceea ce la Tours se numește «Natura în oraș» – un plan pe cinci axe care implică și comunitatea în mod direct – mi-au plăcut câteva proiecte, mai ales amenajarea de grădini urbane în spații dintre blocuri. Aceste spații publice care până nu de mult erau spații verzi au fost transformate, cu implicarea peisagiștilor și experților din Primărie, în grădini urbane care produc, pe 300 de metri pătrați, aproximativ 800 de kilograme de zarzavaturi și de legume în fiecare an, legume care le sunt oferite cetățenilor din zonă. Totodată, aceste grădini au un rol educativ, propunându-și să implice cetățenii și să îi învețe pe cei mai tineri despre natură și despre felul în care pot să facă grădinărit. O idee similară este și cea legată de livezi urbane, tot în zonele dens locuite, care înseamnă amenajarea spațiului verde cu pomi fructiferi și corelarea planurilor de amenajare cu specificul zonei și cu doleanțele cetățenilor”, a declarat Coliban. 

Practic, dacă această propunere va fi aplicată, Brașovul se va întoarce la situația din urmă cu mulți ani, când, pe fiecare petec de pământ din jurul blocului erau cultivate zarzavaturi nu flori sau alte plante decorative și, nu de puține ori, vecinii se certau dacă se punea problema împărțirii straturilor de lângă bloc sau se acuzau de „furt”.

În ceea ce privește pomii fructiferi, aceștia sunt și acum în jurul blocurilor, în special corcoduși, ale căror fructe poate reprezenta materie primă pentru producția de spirtoase în apartament. 

Din orașul francez, primarul a venit și cu ideea organizării unor concursuri de plantat. Ba mai mult, el a lansat ideea ca între cele două localități să se desfășoare o competiție de plantat arbori. 

Masa caldă pentru elevi, preparată într-o bucătărie unică 

În orașul francez, primarul Brașovului a constatat că există o bucătărie în care se prepară meniuri calde pentru toți elevii din școli, dar și pentru alte categorii vulnerabile. Coliban a spus că ar dori ca acest model să fie preluat și de Primăria Brașov, asta, bineînțeles, după realizarea „tradiționalului studiu”. 

„Este o soluție pe care cred că o putem analiza și replica și în contextul legislației românești, mai ales că avem nevoie de soluții pentru a oferi masă caldă în școli. Anul viitor vom avea bugetat un studiu în acest sens, astfel încât să găsim cea mai bună soluție pentru a oferi elevilor din Brașov o masă caldă”, a declarat primarul.

Despre masa caldă s-a mai discutat la nivelul municipalității brașovene, însă măsura a rămas la stadiul de plan, pentru că nu există, încă, un cadru legal, pentru derularea programului. 

Pe de altă parte, trebuie precizat că din acest an Primăria Brașov a preluat gestionarea programelor „Cornul și laptele” și „Fructe în școli”, însă nu a reușit nici până acum să încheie contracte cu furnizori, astfel că elevii din municipiul Brașov nu au primit produsele în acest an școlar. 

Tot pentru școli, primarul a venit cu ideea reamenajării curților școlilor, astfel încât, în acestea, elevii să poată ieși în „recreația în iarbă”

„Am stat de vorbă cu coordonatorii acestui departament (din primăria orașului francez – n.r.) și am găsit o idee foarte bună, aceea de recreație în iarbă, o idee de regândire a spațiului curții școlii astfel încât, pe lângă zonele pentru sport și pentru activități didactice, să existe și zone pentru recreere, zone înverzite, așa numitele «mini-păduri urbane», amenajate pe câțiva metri pătrați. Prin urmare acest demers mi s-a părut benefic mai ales prin felul în care el este condus – experții din primărie și peisagiștii stau de vorbă și au un dialog direct cu părinții și cu elevii, astfel încât, la final, forma în care este amenajată curtea școlii răspunde tuturor nevoilor identificate și semnalate de către elevi”, a declara primarul Brașovului. 

Pentru „recreația în iarbă”, Allen Coliban are în plan să introducă în Brașov un proiect-pilot. Totuși, este greu de crezut că elevii se vor putea relaxa în iarbă în cele câteva minute de pauză. 

 

Exit mobile version