Site icon

53% din bugetul municipiului Codlea, alocat investițiilor. 25% din sumă provine din proiecte europene. Care sunt principalele direcții de dezvoltare

Câteva zeci de codleni au participat joi la dezbaterea publică a bugetului local al municipiului pentru anul 2022. Evenimentul s-a desfășurat în sistem „hibrid” (fizic și online, pe Zoom), pentru a le permite și oamenilor care nu sunt familiarizați cu internetul să se implice în acest procesul de elaborare a bugetului, dar şi celor care nu pot ajunge la Casa de Cultură, să participe la discuţiile privind alocarea banului public. 

Conform declarației primarului municipiului, Mihai Cîmpeanu, bugetul din acest an este mai mare decât cel inițial al anului trecut.

„Bugetul estimat al acestui an este de aproape 78 milioane de lei, dar fără sumele din TVA pentru școli, având în vedere că nu ne-au fost transmise, încă, sumele, de la Direcția Generală a Finanțelor Publice. Vorbim de o creștere de aproximativ 7 milioane de lei, pentru că în anul 2021 am avut un buget inițial de aproximativ 71 milioane de lei, care, apoi, în urma rectificărilor, a ajuns la aproximativ 77 milioane lei. Practic, începem anul cu un buget mai mare decât cel de anul trecut, cu tot cu rectificări”, a declarat primarul.

Anul trecut, municipiul Codlea a primit din cote defalcate pentru unitățile de învățământ aproximativ 3 milioane de lei, iar autoritățile locale se așteaptă ca și în acest an suma să fie cel puțin egală.

„Să ai 25% din venituri din fonduri europene mi se pare foarte normal”

Conform proiectului bugetului pe anul 2022, anul acesta, veniturile totale (fără sumele de la bugetul de stat pentru unitățile de învățământ) la 77.990.000 lei, din care veniturile pentru secțiunea de dezvoltare (investiții) ar urma să ajungă la 41.225.340 lei. Conform explicației primarului municipiului Codlea, din totalul veniturilor, aproximativ 25% provin din finanțările europene.

„Să ai 25% din venituri din fonduri europene mi se pare foarte normal. Este o sumă considerabilă, care ne garantează direcția către dezvoltare a localității noastre. Un aparat administrativ trebuie să atragă fonduri europene nerambursabili”, a argumentat Cîmpeanu.

 

 

De asemenea, în 2022, autoritățile locale se pot baza pe un excedent de 633.100 din anul 2021.

În ceea ce privește cheltuielile, acestea sunt estimate la 78.623.100 lei, din care 53% – 41,858.440 lei sunt pentru secțiunea de dezvoltare. Restul de 47%, adică 36.764.660 lei, reprezintă alocarea pentru secțiunea de funcționare (în care sunt incluse salariile, gospodărirea orașului, asistența socială etc).

Din totalul cheltuielilor pentru secțiunea de dezvoltare, 16.902.940 lei este suma alocată din bugetul propriu al municipiului Codlea.

Principalele investiții cu fonduri europene:

Principalele investiții cu finanțare de la bugetul de stat:

Principalele investiții cu finanțare de la bugetul local:

Exit mobile version